“Det er ikke noget, vores kunder efterspørger”. Sådan lød det i mange år, når Microsoft blev spurgt om, hvorfor firmaet ikke tænkte i retning af at agere med andre teknologier, operativsystemer og udviklingsmodeller, såsom open source. Når bølgerne gik højst, kunne Microsoft tilbyde udvalgte kunder inspektionsmuligheder ved at kigge i kildekoden. Virksomheden Novell trådte til, efter at Microsoft havde betalt mange penge for licensrettigheder, og udviklede diskret en plugin, så der var dataudvekslingsmuligheder mellem ODF og Microsofts Open XML.
Nu om dage er Microsoft dværgen på mobilmarkedet, hvor en af kæmperne er Google og dets Android OS. Forleden foretog jeg en søgning på “Microsoft Corporation” i Google Play Store. Jeg havde netop opdateret til en kraftigt forbedret udgave af Outlook til min mobiltelefon. Søgeresultatet viste 68 apps, som Microsoft stod bag. Ud over den også kraftigt forbedrede mobile Office-pakke stødte jeg på den for mig ukendte Sunrise-app. En app, som jeg efter en kort test må konstatere, nok er den mest velfungerende kalender-app, som jeg har prøvet overhovedet.
Kamp om cloud
Opsætningen til en Exchange-konto er mere enkel, end den nogensinde har været, og Google-konti håndterer også appen uden problemer. Sunrise er hurtig og har en usædvanligt moderne og velfungerende grænseflade, som både ligner og er en fuldblods Android-app. Sunrise er da også en opkøbt virksomhed og produkt, men Microsofts valg mere end antyder, at selskabet har indset, hvad der skal til for at konkurrere på Android-platformen. Når rollerne på denne del af markedet er byttet om, håber jeg på de eventuelle innovative nytteeffekter af kampen om at blive leverandør af cloud-baserede services. Microsofts kommende Edge-browser, som er kommet ud af projektet Spartan, tyder også på fornyet kamp om browsermarkedet. Den slags kampe kan vi godt være tjent med.