Arbejdsmarkedet, Outsourcing, Fagforeningernes rolle, Ansættelsesforhold

Minister strammer op om kontrol af udenlandske it-folk

Birthe Rønn Hornbech skærper kravene til danske virksomheders import af udenlandsk arbejdskraft efter CSC-sagen.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech skærper kontrollen af firmaer som CSC, der har hentet it-specialister til Danmark til lave lønninger uden at betale skat.

- Der er tilsyneladende alt for meget frihed der. Man skal både undgå skattemisbrug og udnyttelse af lønmodtagerne, sagde ministeren.
Blandt andet har hun iværksat en kontrolplan, så Udlændingeservice stikprøvevis vil gå ind og kontrollere, om virksomhederne lever op til kravene. Også virksomhedernes ansøgningsskema er revideret, så arbejdsgiverne skal redegøre for lønnens sammensætning for at ”begrænse virksomhedernes misbrug af kreative lønmodeller”.

Det meldte hun ud på et samråd i Folketingets Integrationsudvalg i dag.

Frikender Udlændingeservice

Birthe Rønn Hornbech frikendte fuldstændig Udlændingeservices rolle i CSC-sagen. Udlændingeservice har ellers godkendt CSC’s praksis med at betale de udenlandske it-folk en nettoløn, så de dermed undgik at betale skat.

- Jeg mener selvfølgelig at Udlændingeservice kan behandle de her sager, det er det de er uddannet til, sagde hun.

Hun ville gerne friholde Udlændingeservice for ansvar i sagen og påpegede i stedet at det er lovgivningen, der blev lavet for at gøre det nemt og hurtigt at få opholdstilladelse, der har huller og har brug for en opstramning.

Ansvar hos politikerne

- Ansvaret ligger hos os politikere. I dag kan vi jo godt se, at det var lidt for gummielastikum, når vi gav grønt lys for så meget. Vi syntes, at der skulle være en vis frihed inden for erhvervslivet. Men det ser ud til, at det ikke er alle, der kan administrere det. Derfor er vi nødt til at gribe ind over for det her misbrug, sagde Birthe Rønn Hornbech.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Line Barfod mener dog, at dele af loven kunne være blevet håndhævet bedre af Udlændingeservice.

- Det virker helt klart som om, Udlændingestyrelsen ikke har prioriteret en ordentlig kontrol. Det skal vi have strammet op, siger Line Barfod.

Hun savnede, at ministeren havde sagt noget om de konkrete sager og hvad man vil gøre for de mennesker, der er kommet i klemme i systemet.

- Hun sagde ikke et ord om de indiske arbejdere, som er blevet groft snydt. Hvordan vil hun sikre, at de får deres penge?

Stramningerne skal gøre det sværere at misbruge ordningerne, men en egentlig lovændring er også på vej, præcis hvornår kunne ministeren dog ikke sige.
- Jeg vil personligt være meget ked af det, hvis det ikke lykkes at gennemføre denne lovgivning, sagde Birthe Rønn Hornbech.

Glad for PROSA

PROSA har tidligere presset på for at give fagbevægelsen adgang til oplysningerne for at kunne sikre de udenlandske medarbejdere ordentlige løn- og ansættelsesvilkår, men ministeren afviste dette med henvisning til, at det er personfølsomme oplysninger. Hun opfordrede dog Udlændingeservice til at benytte sig af fagforbund og andres ekspertise.

- Hvis Udlændingeservice er i tvivl, kan de forhøre sig hos arbejdsmarkedets parter. I den forbindelse har jeg været meget glad for den snak, jeg har haft med PROSA, sagde Birthe Rønn Hornbech, som også meldte ud, at hun gerne vil høre PROSAs mening i det fremtidige lovarbejde.