It og samfund, It sikkerhed og kryptering, It-tendenser

NSA kaprer internettet

Den ansete sikkerhedsekspert Bruce Schneier har hyppigt og kritisk kommenteret informationerne i kølvandet på whistleblower Edward Snowdens afsløring af den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA's omfattende aflytningssystemer. I dette essay henvender han sig direkte til it-virksomhederne.

Det viser sig nu, at NSA’s hjemlige og verdensomspændende overvågningssystemer er endnu mere omfattende, end vi allesammen troede. De amerikanske myndigheder har kort og godt tvangsudskrevet internettet. Hovedparten af de største internetvirksomheder forsyner NSA med informationer og forråder dermed deres kunder.  Nogle af dem har valgt at kæmpe og tabe. Andre har valgt at samarbejde enten af patriotiske årsager, eller fordi de tror, at livet bliver nemmere på den måde.

Jeg har et budskab til jer, lederne af disse virksomheder: Kæmp!

Kan I huske de der gamle spionfilm, hvor ledende embedsmænd beslutter, at selve missionen er vigtigere end spionens liv? Sådan vil det også gå jer. I tror måske, at jeres venskabelige forhold til myndighederne betyder, at de vil beskytte jer, men det vil de ikke. NSA er ligelad med jer og jeres kunder og vil ikke tøve med at nakke jer i det øjeblik, det bliver formålstjenligt.

Vi ser det allerede: Google, Yahoo, Microsoft og andre bønfalder myndighederne for at få tilladelse til at offentliggøre detaljer om, hvilke informationer de afleverer på baggrund af nationale sikkerhedsforespørgsler og andre myndighedskrav. It-virksomhederne har mistet deres kunders tillid. At være åbne om, hvad de gør - og ikke gør - er den eneste måde at genoprette tilliden på. Myndighederne har pure nægtet - de er ligeglade.

Sådan vil det også gå jer. Masser af andre hightech-virksomheder har også samarbejdet med de amerikanske myndigheder. De fleste af navnene på de pågældende findes blandt de tusindvis af dokumenter, som Edward Snowden tog med sig, og før eller siden vil de blive kendt for offentligheden. NSA har givetvis fortalt samarbejdspartnerne, at aftalerne ville forblive hemmelige i al evighed, men har gjort sig skyldig i sløseri. De sætter rask væk virksomhedsnavnene på Powerpoints, som bliver vist til tusindvis af mennesker: Regeringsansatte, entreprenører og formentlig også udenlandske borgere. Hvis Snowden ikke allerede har en kopi, vil den næste whistleblower have én.


Det er derfor, I skal gå til kamp. Når det bliver offentligt kendt, at NSA har opsuget alle jeres brugeres kommunikation og personlige filer, er det eneste, der kan redde jeres ære i de krænkede brugeres øjne, at I valgte at kæmpe. På kort sigt bliver det en dyr kamp, men at kapitulere bliver på lang sigt meget dyrere.

Allerede nu er virksomheder i færd med at flytte deres kommunikation og data ud af USA.

En ekstrem måde at kæmpe på er ved at lukke helt ned. Det gjorde den sikre e-mailtjeneste Lavabit for nylig, fra den ene dag til den anden. Ladar Levison, tjenestens ejer, skrev på sin hjemmeside: “Jeg er blevet tvunget til at træffe en svær beslutning: Enten at blive medskyldig i forbrydelser mod det amerikanske folk eller at miste resultatet af 10 års knoklearbejde ved at dreje nøglen om til Lavabit. Efter grundig sjæleransagning har jeg besluttet at indstille driften. Jeg ville ønske, at jeg lovligt og åbent kunne indvi jer i de begivenheder, som førte til min beslutning.”

Samme dag fulgte Silent Circle efter og lukkede sin e-mailtjeneste, før myndighederne nåede at slå til med hårdhændede taktikker: "Vi har set skriften på væggen og har besluttet, at det er bedst for os at lukke Silent Mail nu. Vi har ikke modtaget stævninger, kendelser, sikkerhedsskrivelser eller lignende fra nogen som helst, og det er derfor vi handler nu.”

Jeg må indrømme, at det er ekstremt. De to virksomheder kan gøre det, fordi de er små. Hverken Google eller Facebook ville kunne dreje nøglen om, men er tvunget til at samarbejde med myndighederne. De er for store, de er børsnoterede. De bliver nødt til at forholde sig til, hvad der er det økonomisk rigtige - og ikke til, hvad der moralsk rigtigt.

Men de kan stadig kæmpe. Og du kan, som leder af en af de virksomheder, kæmpe. Du taber formentlig, men du bliver nødt til at tage stilling. Og måske kan du vinde. Det er på høje tid, at vi kalder myndighedernes handlinger det, de er: Tvangsudskrivning. Tvangsudskrivning er en praksis, man ellers forbinder med krigstider, hvor fragtskibe beslaglægges til militært brug, eller fabrikker omstilles til militær produktion. Men nu sker det i fredstid. Store dele af internettet er tvangsudskrevet til at understøtte denne overvågningsstat.

Hvis det skulle gå ud over din virksomhed, så gør, hvad du kan, for at isolere jeres aktiviteter. Har du ansatte med sikkerhedsgodkendelser, og som af samme grund ikke kan fortælle dig, hvad de laver? Afskær dem fra alle automatiske kommunikationslinjer, og sørg for udelukkende at håndtere helt specifikke, nødvendige og autoriserede formaliteter i forhold til myndighederne. Først da kan du se dine kunder og offentligheden i øjnene og sige, at du ikke ved, hvad der sker -  at din virksomhed er blevet beslaglagt.

Jeff Jarvis, professor i journalistik, skrev for nylig i The Guardian: “Teknologivirksomheder: Nu er det på tide, at I fortæller os, jeres brugere, om I samarbejder med de amerikanske myndigheder i deres bestræbelser på at indsamle alle informationer - hvert eneste skridt, vi tager på internettet - eller om også I er ofre for deres overgreb.”

Så selv om det helt sikkert er cool at deltage i et hemmeligt møde i Det Hvide Hus med præsident Obama - jeg taler til jer, Google, Apple, AT & T og hvem, der eller har været til stede i mødelokalet - så yd modstand. Deltag i mødet, men bekæmp hemmelighedskræmmeriet. Hvis side er I på?

NSA vil ikke vedblive med at være hævet over loven. Den offentlige mening hælder mere og mere i retning af modstand over for myndighederne og deres samarbejdspartnere i erhvervslivet. Hvis du vil opretholde dine brugeres tillid, så vis, at du er på deres side.

Dette essay er gengivet med Bruce Schneiers tilladelse og er oprindeligt publiceret her:
http://www.schneier.com/blog/archives/2013/08/the_nsa_is_comm.html
Dansk oversættelse: Kurt Westh Nielsen
, korrektur: Lene Sekjær