Arbejdsmarkedet

Nu får efterlønnerne omsider deres penge

Claus Hjort blev underkendt i Østre Landsret i en speget sag, hvor han stævnede sit eget ankenævn.

500.000 kr. Så meget har 44 PROSA medlemmer til gode, fordi de som efterlønnere ikke har fået udbetalt deres feriepenge. Nu har beskæftigelsesministeren lovet i Ekstra Bladet, at han ikke vil anke sagen, og at staten vil udbetale pengene. På landsplan drejer det sig om 30-40.000 efterlønsmodtagere, som har krav på at få udbetalt godt 450 mio. kr. Medmindre beskæftigelsesministeren løber fra sit ord, er der ikke tvivl om, at efterlønnerne får deres penge.

Minister stævner ankenævnet
Sagen handler om, at de der gik på efterløn i 2004 havde lov til både at hæve feriepenge og efterløn. Det har Arbejdsmarkedets Ankenævn slået fast i to afgørelser i 2006. Da sagen kom op i foråret 2006, tog ministeren initiativ til, at hullet i loven blev lukket, og arbejdsdirektoratet afviste, at give efterlønnerne medhold. Men da afgørelsen fra ankenævnet kom, og det gik op for Claus Hjort Frederiksen, at det nok ikke ville lykkes at tørre regningen af på a-kasserne, fik han Kammeradvokaten til at stævne ankenævnet. Stævningen betød, at der blev skabt usikkerhed om ankenævnets afgørelse.

Onsdag den 31. oktober underkendte Østre Landsret beskæftigelsesministerens stævning mod hans eget ankenævn. Med Landsrettens klare dom eksisterer denne usikkerhed ikke længere.

Må ikke stævne ankenævn
Ministeren har slet ikke ret til at stævne ankenævnet. Det bemærkes også i dommen, at hvis ministeren ønskede at få afklaret eventuelle utilsigtede uoverensstemmelser, kunne han have gjort det lovgivningsmæssigt. Østre Landsret siger det næsten direkte: Ministeren har ikke respekteret magtens tredeling.

Er det så afgjort?
Det næste spørgsmål var så, om Landsrets- dommen ville blive anket til Højesteret? Den 1. november nægter beskæftigelsesministeren i Jyllandsposten, at tage stilling til spørgsmålet, før valget er overstået. Men det er uacceptabelt, at de 30-40.000 efterlønnere ikke kunne få svar på, om ministeren ville anke, og dermed udskyde den endelige afgørelser yderligere nogle år.

Pressen
PROSA henvendte sig derfor til en række journalister for at få dem til at tage sagen op. Fredag den 2. november var der et indslag i radioprogrammet Orientering, hvor lektor i offentlig ret ved Århus Universitet, Jørgen Albæk Jensen, vurderede, at dommen frem for alt slog fast, at ministeren ikke har ret til at udfordre Ankenævnets afgørelse i sagen.

Tirsdag den 6. november lykkes det så Ekstra Bladet, at fange Claus Hjort, hvor han bl.a. sagde

- "..min personlige indstilling er, at sagen nu er endelig afgjort, og at de mennesker skal have deres penge. Jeg har ikke tænkt mig at anke sagen."

Samtidig siger en presset minister, at han har tænkt sig at betale gildet.
Claus Hjort Frederiksen har gjort, hvad han kunne for at trække sagen i langdrag. Og både Kammeradvokaten og Arbejdsdirektoratet har ladet sig bruge i et politisk spil, der ikke er helt fint i kanten. Sagen er forhåbentligt omsider ved at være slut.

Ny regering bestemmer
Det bliver den nye regering og den kommende beskæftigelsesminister, der skal træffe den endelige afgørelse.