Den nye ferielov sættes i gang allerede i 2019, men det sker med en overgangsordning:
Frem til 31. august 2019 kører de kendte regler videre, og du optjener ferie, som du holder året efter. Derfor er der intet til hinder for, at du bruger dine optjente feriedage, som du plejer, og fx holder vinterferie i februar.
Fra 1. september 2019 begynder en overgangsordning, der skal sikre, at folk i job ikke mister optjent ferie med løn i overgangen fra gammel til ny lov.
1. september 2020 træder loven i kraft i praksis og kan få betydning for din ferieplanlægning.
Hvad bliver ændret?
De største ændringer i den nye ferielov er et nyt princip om samtidighedsferie, hvor du optjener og afholder din ferie over den samme periode. Det betyder, at du optjener 2,08 dage pr. måned, der så kan afholdes den efterfølgende måned. På denne måde optjener du ferie løbende samtidig med, at den kan afholdes. Optjeningsåret ændres også fra at følge kalenderåret til at løbe fra september i optjeningsåret til september det efterfølgende år. Herefter løber ferieåret så 4 måneder længere til og med december - altså over 16 måneder. Den nye lov kommer især nyuddannede til gode, der får mulighed for at holde ferie med løn langt tidligere end med den gamle ferielov.
PROSA vil løbende orientere om den nye ferielov, og hvilken betydning den har for din ferieafholdelse, efterhånden som den træder i kraft.
Husk: Når du har ferie, behøver du ikke at stå til rådighed for din arbejdsgiver. Det ændrer den nye ferielov heldigvis ikke på, så sluk telefonen og lad arbejdsmailen passe sig selv med god samvittighed.
Vil du vide mere om den nye ferielov?
PROSA holder info-møder i både Øst og Vest:
Gå-hjem-møde om den nye ferielov i København 20. marts.
Gå-hjem-møde om den nye ferielov i Aarhus 20. marts.