Ophavsret

Ny handelsaftale kan true internetfrihed

Bag lukkede døre forhandler USA, Canada, Australien, New Zealand, Japan, Mexico, Malaysia, Chile, Singapore, Peru, Vietnam og Brunei om en ny frihandelsaftale, TPP (Trans-Pacific Partnership), der på den ene side skal fremme frihandel og på den anden side åbne for langt strengere copyright- og patentlovgivning og større pres på internetudbydere for at overvåge brugerne.

Dette fremgår af forhandlingsdokumenter offentliggjort af WikiLeaks, som har fået indsigt i afsnittet omkring intellektuel ejendomsret.

Indholdet af dokumenterne har blandt andet fået en koalition af civilsamfunds- og digitale interesseorganisationer til i protest at skrive et åbent brev til de 12 TPP-lande og til at lancere en global underskriftsindsamling. Koalitionen omfatter blandt andre it-politiske sammenslutninger som Electronic Frontier Foundation (EFF) og Australian Digital Alliance - sammen med eksempelvis Canadas største civilsamfundsbevægelse, kaldet Council of Canadians, med over 50.000 medlemmer.

Selv om Danmark ikke er med i TPP-aftalen, er PROSA kritisk over for både indholdet og forløbet i forhandlingerne, der helt klart kan få globale konsekvenser.

– Forløbet omkring frihandelsaftalerne ligner tidligere forsøg på at liste vidtgående restriktioner ind i forhold til internettet gennem aftaler, der forhandles i hemmelighed og uden for demokratisk kontrol. PROSA støtter derfor op om kampen mod disse aftalers indhold, som begrænser brugen af og tilgangen til det åbne internet, siger PROSAs formand, Niels Bertelsen.

bfr