A-kassen

Nye dagpengeregler for selvstændige

Det vil fremover være din konkrete indtjening, der afgør, om du som selvstændig it-professionel lever op til reglerne for at få dagpenge.

Hvad har du haft af indkomst? Det skal vi fremover vide, hvis du som it-professionel med selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse ønsker dagpenge efter den 1. oktober.

Tidligere har a-kassen skullet vurdere, om et medlem havde drevet virksomhed i ’væsentligt omfang’. Men fremover opfylder du indkomstkravet, hvis du inden for de seneste tre år i medlemsperioden har haft en indkomst på mindst 228.428 kroner (satsen i 2018). Indkomstkravet er en af betingelserne for at få ret til dagpenge. Vi kan højst medregne 19.029 kroner pr. måned (satsen i 2018) til beregning af indkomstkravet.

Vi beregner din dagpengesats ud fra de ”bedste” 12 måneder inden for de seneste 24 måneder. Vi kan både medtage din indkomst fra lønarbejde og din selvstændige virksomhed. Din dagpengesats bliver herefter beregnet som et gennemsnit af denne indtægt. Du kan dog højst få 18.663 kroner pr. måned (satsen i 2018).

Du skal fortsat ophøre helt med at drive selvstændig virksomhed for at kunne få dagpenge. Du skal i den forbindelse afmelde dig CVR-registret og få et ophørsbevis fra SKAT.

Supplerende dagpenge

Hvis du har drevet selvstændig virksomhed som din hovedbeskæftigelse, har du to muligheder for at få dagpenge. Du kan ophøre med virksomheden, eller du kan fortsætte med at have virksomheden som din bibeskæftigelse. Det kræver dog, at du har arbejdet som lønmodtager og fået indberettet mindst 480 løntimer i SKAT's indkomstregister, før du blev ledig, inden for en periode på seks måneder. Det vil sige, at du skal have indberettet mindst 80 løntimer som lønmodtager i gennemsnit pr. måned. Der skal mindst være indberettet én løntime i fem af de seks måneder.

Hvis du opfylder kravet om løntimer, så vær opmærksom på, at du højst kan få dagpenge i 30 uger. Det er, uanset om du bruger arbejdstimer i din virksomhed eller ej. Det vil sige, at du kun har mulighed for at få supplerende dagpenge som lønmodtager inden for samme periode.

Opstart af virksomhed, når du er ledig

Hvis du som ledig starter som selvstændig, vil du blive anset for at drive selvstændig bibeskæftigelse. Så bortfalder beskæftigelseskravet om 480 lønmodtagertimer.

Når du ophører med en virksomhed, har du mulighed for at starte op igen efter en seks måneders jobsøgningsperiode. Starter du før, ophører dine dagpenge fra den dag, du starter virksomheden op.

Reglerne om selvstændig bibeskæftigelse samtidig med efterløn er de samme som i dag.

SKAT bestemmer

Det er fremover SKAT, der definerer, hvornår der er tale om:

  • Selvstændig virksomhed
  • Lønmodtager
  • Fritidsbeskæftigelse
  • Formueforvaltning

Eksempler på SKAT's definitioner:

  • Du vil altid være selvstændig, hvis dit arbejde har et erhvervsmæssigt formål, du arbejder personligt med virksomheden, og du har et CVR-nummer.
  • Hvis din omsætning overstiger 50.000 kroner om året, vil du blive vurderet til at drive selvstændig virksomhed. Hvis du driver bibeskæftigelse, vil din ret til dagpenge være højst 30 uger. Du vil blive modregnet alle de timer, du arbejder.
  • Hvis din omsætning er mindre end 50.000 kroner om året, kan aktiviteten blive betragtet som en fritidsbeskæftigelse. Her er der ingen begrænsning på 30 uger, men du vil blive modregnet alle de timer, du arbejder, i dine dagpenge.