Opsigtsvækkende diskret browser

Et par ugers samvær med Googles nye webbrowser er en fin brugeroplevelse, selvom der også er nogle ridser i den polerede overflade.

Jeg sad der sammen med nogle millioner andre internetbrugere og ventede. Det var en sen aftentime for nogle uger siden, og Google var ved at tage sig sammen til at gøre virksomhedens webbrowser Google Chrome (www.google.com/chrome) klar til download. Dagen før var lanceringen af den nye webbrowser bevidst eller ubevidst lækket fra Googleplex - virksomhedens hovedkvarter. Og hypen var enorm. Men så var den endelig klar, og jeg hentede browseren. Installationen var nem og hurtig, programmet var i flot dansk oversættelse, og hastigheden var i top. Ja, Chrome ser faktisk ud til at kunne sætte nye standarder med effektiv rendering og javascript-eksekvering i en fin helhed. Holdet bag javascript-optimeringen er tilmed dansk og holder til i Århus under ledelse af Lars Bak.


grafik


Undercover-surfing
Efter et par ugers samliv med den nye browser synes jeg, at der er tale om et meget helstøbt produkt, som ud over et fornuftig og æstetisk rent udtryk tilmed overgår både forrige inkarnation af Internet Explorer og Firefox i hastighed på min trofaste Thinkpad x.41. Det er oplagt, at Google har haft internettets standardbrugere i tankerne, da de skabte browseren. Her er der ikke masser af håndtag at skrue på i maskinrummet. De myriader af faneblade og options, som er velkendte fra IE, Firefox og Opera, er her erstattet af ganske få checkmarks. Her er Chrome næsten på grænsen til det asketiske. Pinligt berørte brugere med søgelyst til fodvortebehandling, porno eller alment behov for opretholdelse af privatlivets fred kan benytte en særlig "inkognito" indstilling i den fanebladsbaserede browser, så man åbner et særligt faneblad, der er unddraget browserhistorik og andre afslørende registreringer. Så mit næsten månedlange indtryk af Chrome: Det er en lækker, alment tilgængelig browser med en intuitiv og diskret grænseflade (Væk er et søgefelt - man bruger da bare adressefeltet!). Det er måske markedets hurtigste browser - i hvert fald bliver Javascripttunge services som Gmail afviklet superhurtigt. Til gengæld er der ikke så meget overladt til brugere med trang eller behov for individuel tilpasning og oceaner af plugins. Og min netbank protesterer og vil ikke arbejde sammen med den nye browser.

Til Otto Normalbruger?
Men det vigtigste spørgsmål om Google Chromes eventuelle gennembrud og kamp mod hovedfjenden Microsoft bliver, om Google formår at få fat i den store gruppe internetbrugere. Dem, der blot anvender den browser, som er installeret, når de tænder for den nye Windows-pc. Brugere, som er ganske ligeglade med, hvad browseren hedder. Og her er det kampen om browserintegrationen med bagvedliggende internetbaserede teknologier som Microsofts Live Mesh og Google Gears, der bliver afgørende.