PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Overenskomster

Overenskomster i små virksomheder - det kan godt betale sig!

Bare fordi virksomheden er lille og kun har tre it-ansatte, kan man jo godt lave en overenskomst. Det har PROSA gjort og dermed sikret PROSAmedlemmerne i virksomheden langt bedre forhold.

Vi er i en lille virksomhed i Østjylland, som hedder TMO data. Virksomheden har tre it-medarbejdere ansat - to af dem er medlemmer af PROSA. Egentlig starter hele historien med, at en af PROSAmedlemmerne er i flexjob i virksomheden og har nogle problemer med at få udbetalt flex-ydelse - han er nemlig flyttet kommune og den nye kommune vil ikke anerkende den gamle aftale, han havde om flexjob. Derfor opstår der problemer i forhold til arbejdsgiveren, og medlemmet er bekymret for, at det vil koste jobbet. Medlemmet kontakter PROSA, og vi går ind i sagen.

Bedre forhold
Og vi laver så en overenskomst. Overenskomsten trådte i kraft 1. maj, hvilket jo er en meget god dag for nye overenskomster. Den giver de to medlemmer af PROSA bedre forhold end de tidligere har haft. Over en periode vil de få en bedre løn, de får en pensionsordning, de får beskyttet deres arbejdsvilkår, så disse ikke bare sådan lige kan ændres, de får barselsregler, der giver dem fuld løn under barsel og automatisk lønregulering, der følger Dansk Arbejdsgiver Forenings lønstatistik.

Derudover får de en ekstra uges ferie og muligheden for en tillidsrepræsentant, den dag de evt. når op på fem it-ansatte. Så alt i alt er PROSAmedlemmerne langt bedre stillet, end de var tidligere.

- Jeg synes, at det er rart at have fået en overenskomst. Jeg har fået nogle muligheder for lønstigninger, jeg ikke har haft før og har pludselig fået seks ugers ferie i stedet for fem. Og så har overenskomsten givet mig en pensionsordning, og det er meget vigtigt for mig. Så det jeg især synes er vigtigt ved overenskomsten er, at vi nu har en klar ordning mht. løn, ferie og pension, siger Jørgen Andreasen, it-medarbejder i virksomheden og PROSAmedlem.

Vi har lavet overenskomsten som en medlemsoverenskomst, i modsætning til en områdeoverenskomst, da det er det, vi kan blive enige med arbejdsgiveren om. Det vil sige, at overenskomsten kun dækker de medarbejdere, der er medlemmer af PROSA - hvis den tredje it-ansatte i virksomheden på et senere tidspunkt vælger at blive medlem af PROSA, gælder overenskomsten selvfølgelig også for ham.

Forhandlinger uden problemer
- Vi havde ingen problemer med at blive enige med arbejdsgiveren om overenskomsten. Forhandlingerne er foregået i fuld fordragelighed. Vi har kun haft tre møder i forbindelse med forhandlingerne, hvilket faktisk er meget få møder. Og det giver næsten sig selv, at vi heller ikke har været nødt til at varsle konflikt, som vi ofte kan være nødt til i overenskomstforhandlinger. Faktisk har det hele været meget nemt. Nok især fordi arbejdsgiveren godt kunne se, at det var godt nok, det vi kom med, udtaler Hanne Lykke Jespersen, faglig sekretær i PROSA. Alligevel kan det selvfølgelig godt virke som lang tid, når man sidder midt i det, som Jørgen Andreasen gjorde.

- Det tog lang tid. Der gik jo i hvert fald tre-fire måneder med det, og det er lang tid, når man ikke ved, om man er købt eller solgt. Men jeg vil så sige, at da vi først kom i gang med forhandlingerne, så kørte det og det var i hvert fald ikke PROSAs skyld, hvis det gik lidt langsomt i starten, forklarer Jørgen Andreasen.

Alle er tilfredse
Nu hvor forhandlingerne så er overståede og den nye overenskomst trådt i kraft, er alle tilfredse med resultatet. Både arbejdsgiver og medarbejdere er tilfredse med, at man nu ved, hvor man har hinanden, som Jørgen Andreasen udtrykker det. Konklusionen på denne historie er altså, at det i høj grad godt kan betale sig at lave en overenskomst, selvom man er en meget lille virksomhed og selvom overenskomsten kun omfatter to medarbejdere.