Opdateret 11:04 9-8-2012:
Syddansk Universitet i Odense ser ensomt og forladt ud på denne stegende hede dag i juli. Men skinnet bedrager. I en fjern fløj af universitetet summer det af liv, når dørene går op. Her er 72 gymnasieelever i gang med at kode på livet løs. Delt op i 12 hold med seks personer i hver er de unge på sommerlejr med det formål at udvikle spil, der skal blive færdigt i løbet af den uge, lejren løber af stablen. Hvert hold består af tre programmører, to 3D-grafikere og en 2D- grafiker.
Det er Ungdommens Naturvidenskabelige Forening (UNF), der med hjælp fra sponsorer afholder gamecampen. Humøret er højt og entusiasmen intens, mens en gruppe på seks unge kæmper for at få spillet færdigt inden søndag. Her er det pigerne, der programmerer, og drengene, som arbejder med grafik i 2D og 3D. Platformen er den danske Unity-engine, som programmeres med C#, mens 3-D grafikken skabes i 3D Studio Max fra Autodesk. Det blodige spilkoncept handler om at kaste en bankboks i hovedet på en række små figurer. Jo flere, jo bedre.
Første erfaring med C#
Lige denne fredag eftermiddag programmeres der 'enemies' og high-score. Programmeringsholdet består af Ea Ustrup fra Fyn, der skal op i 3.g efter ferien, og Niela Vang fra Christianshavn i København, som skal i 2.g.
For Ea er det første erfaring med C#. Det er anden gang, hun deltager på campen, og det er et skridt fremad fra sidste års Javascript, der var hendes første møde med programmering.
– Jeg interesserer mig for spil og matematik. Jeg er med i en organisation, Akademiet for Talentfulde Unge, og der er et krav om, at man skal på mindst én sommercamp. Jeg hørte om gamecampen og syntes, det lød spændende – det var endnu federe, end jeg troede. Jeg havde overhovedet ingen programmeringserfaring.
Game Development Camp, som er det officielle navn, består ud over arbejdet med spillene af foredrag fra oplægsholdere i spilindustrien samt holdundervisning i konkrete færdigheder, der anvendes lige på stedet. Når udviklerne støder på en forhindring undervejs, er der hjælp at hente fra en række mentorer, hvoraf mange er deltagere fra forrige års lejre, der nu er avanceret til arrangørstatus.
Spil, vandkamp og guitar
Det handler ikke bare om at lære at udvikle spil. Det handler også om at møde andre unge på campen, som kan lide det samme som én selv, forklarer Alexander Hagelskjær, som kommer fra Hammel i Østjylland.
– Hvis du kommer fra en lille by, kan det være svært at finde folk, der har samme interesse. Folk, du kan dele dine glæder med – og det kan man her. Det er en samling af folk, der tænker forholdsvist ens og har interesse inden for de samme områder.
– Så kan vi godt klare at sidde inde det meste af tiden, tilføjer Niela, mens solen brager ned på plænerne udenfor.
Men sommerlejren kan også byde på mere end computere. Der er også plads til at spille guitar og lave fis og ballade, for eksempel en vandkamp:
– Man deles op i hold. Der er kæmpe bassiner i hver ende af plænen, så har vi våben og paraplyer. Man gør sig klar, og de sætter noget fedt musik på. Så styrter man imod fjenden og laver kampråb, forklarer Ea, som suppleres af Niela:
– Man skyder på hinanden, henter mere vand, skyder mere på hinanden – tager folk som gidsler. Hvem vandt egentlig? Det ved jeg ikke.
Drømmen kan blive til virkelighed
De unge gør sig ingen illusioner om, at det skulle være nemt at få en karriere i spilindustrien.
– I starten forestillede jeg mig, at det var lidt nemmere, men vi har haft mange foredrag, som har fortalt, at det er en svær branche. Man skal have et virkeligt godt produkt, hvis det er noget, man vil tjene godt på. Men for mig handler det ikke så meget om at tjene penge. Det gør også bare, at man bliver mere passioneret, mener Niela.
For Jonas Kastberg, som er tidligere deltager og nuværende medarrangør på campen, er drømmen blevet til virkelighed.
– Nu sidder jeg i et firma og har snart mit andet spil i Appstore. Jeg startede for fire år siden, og min eneste baggrund er gamecampen. I de sene nætter har jeg tit tænkt: 'Da jeg var barn, drømte jeg om at lave spil, og nu sidder jeg sateme og gør det. Det er en drøm, der bare er gået i opfyldelse.'