Siden udbredelsen i 1980'erne af IBM’s PC og den efterfølgende tsunami af bambuskloner har det ikke skortet på dens dødsdomme. Tynde klienter og fede cloud-løsninger har i perioder truet den klassiske Windows-pc. Nu tror jeg endelig på spådommene ved at kigge i egen navle.
For min brug af hjemme-pc’en er dalet i takt med, at wi-fi, laptops, tablets og smartphones har holdt sit indtog. Alternativet til en pc startede med en bærbar, som holdt lårene varme og fungerede som second screen i sofaen foran tv’et. Den blev trådløs på terrassen, og i takt med at iPads, Android-tablets og ikke mindst smartphones med fin skærmopløsning rykkede ind i husstanden, er pc’en trådt markant i baggrunden.
Den sidste pind til pc-kisten afleverede min lokale økonomichef for nogle måneder siden ved at oplyse mig om, at der var tilbud på en såkaldt HP Chromebox til 799 kroner. Specs var ikke så imponerende: En lille hvid, kvadratisk plastickasse med skruehuller til et Vesa-beslag placeret bag på en monitor, moderat arbejdshukommelse, begrænset lokal lagerplads og en halvsløv cpu. Det hele er baseret på Googles Chrome OS, og inkluderet er et abonnement på 1 TB lagerplads i skyen, gældende i tre år.
Boot på fire sekunder
De sidste tre måneder har Chromebox'en sørget for, at jeg kun ganske få gange har haft fingrene i min gamle pc - måske en til to gange om måneden. Så mærker man for alvor den langsommelige månedlige sikkerhedsopdatering af Windows og den almindelige boot-procedure på flere minutter. Til sammenligning tog den første start af Chromebox nogle minutter, mens operativsystemet loggede på min Google-konto og sørgede for at opdatere sig selv. Nu booter boksen på cirka fire sekunder. Monteret med fire billige velcrodutter på bagsiden af min monitor og tilkoblet en gammel mus og tastatur er det nu min primære skrivebordscomputer, som deler skærm med min bedagede pc.
Tekstbehandling, fotobehandling, afspilning af lokal og streamet lyd og video, internetsurfing, mail, netbank og diverse sociale medier: Alt er inden for rækkevidde med den lille boks. Selve Chrome OS har plads til mange forbedringer af brugergrænsefladen, men har man brugt en webbrowser, kan man straks færdes hjemmevant. På længere sigt ved jeg, at jeg kommer til at se på muligheden for at have dual boot med adgang til en Linux-udgave, hvis nu Googles kvælertag på mine data bliver for uudholdelig. Og jeg er sikker på, at min laptop en tid endnu vil rumme startmulighed i Windows. Til gengæld tvivler jeg på, at jeg ser tilbage med savn på min udfasede pc. Tak for de mange års følgeskab.