PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Overenskomster

Personalestyrelsen på krigsstien

14 it-folk i Hjemmeværnet har meldt sig ud af HK og ind i PROSA. De ville bare skifte fagforening. Nu står de til at miste op til 104.000 kr. i løn om året.

Et af Københavns smukkeste åndehuller, fæstningsanlægget Kastellet, huser Hjemmeværnskommandoen. Her sidder Christian Bjerre Høst, 41 år, som it-konsulent og tillidsrepræsentant. I disse dage har han ikke tid til at nyde den gode udsigt. Han er rystet. Christian B. Høst og 13 af hans kolleger sagde for ikke lang tid siden farvel til HK/Samdata. Ikke fordi de følte sig dårligt behandlet i HK, men som Christian B. Høst forklarer:
- Vi følte os bare slet ikke behandlet.
Det naturlige valg for it-folkene var at skifte til PROSA. Det, der skulle have været en simpel manøvre for de i alt 17 it-folk (14PROSA- og tre HK-medlemmer) i Hjemmeværnet, er gået hen og blevet en kompliceret øvelse i kampteknik. PROSA og HK er med i kampen - side om side. De it-ansatte føler sig som gidsler. Og ifølge dem peger meget på, at skurken hedder Personalestyrelsen (Personalestyrelsen sorterer under Finansministeriet og fastsætter og fortolker bl.a. regler ift. statslige overenskomster, red.).

104.000 kr. ned i løn
Hvis det ender, som Personalestyrelsen, ønsker det, har Christian personligt udsigt til en lønnedgang på 65.000 kr. om året. Alene fordi det nu er PROSA, der sidder ved bordet under forhandlinger og ikke HK/Samdata. PROSA vil ikke skrive under på den version af ny løn, som Personalestyrelsen lægger op til. Og de er ikke umiddelbart til at tale sig til rette med. Nogle af Christians kolleger kan vinke farvel til så meget som 104.000 kr. om året. Derfor har PROSA nu kridtet skoene og sammen med HK, der har tre medlemmer tilbage blandt it-folkene, er man i fuld gang for at ændre den dystre udsigt. Det er lønnedgange, der kan forstås og mærkes. Og som ingen i deres vildeste fantasi havde troet mulige. Christian B. Høst havde forhørt sig om risikoen for at blive sat ned i løn, da tanken om at skifte til PROSA blev mere seriøs. Og fik at vide, at den risiko var så godt som ikke-eksisterende. Men det var inden nogen vidste, at Personalestyrelsen ville se sig sur på PROSA og PROSAs meninger om ny løn.

I strid med loven
Christian og hans kolleger kræver ikke mere i løn. De vil bare have det, de plejer. Derfor forekommer det absurd, at de nu skal afstå mellem 64.000 og 104.000 kr. af deres årlige løn, fordi de vælger at melde sig ind i PROSA frem for HK. Organisationsfjendtligt, kalder advokat Kirsten Maxen det.
- It-folkene vil gå ned i løn alene fordi, de er medlemmer af PROSA. Det er i strid med Foreningsfrihedsloven, da man kan se sig afskediget, hvis man ikke accepterer lønnedgangen, konkluderer Kirsten Maxen, der ikke kan forstå, at Personalestyrelsen ikke løser problemet, som det løses alle andre steder.
- Der er rige muligheder for at give de ansatte den løn, de plejer at få. Der er uudnyttede løntrin. Derudover ville det være det nemmeste i verden at lave en aftale med PROSA om at give udligningstillæg eller lave en lokalaftale, så lønnen ikke ændrer størrelse. Men det vælger man ikke at gøre.

Plejer er død
- Når en overenskomst skifter hænder - det vi kalder at "bytte land" - har det indtil nu været præcedens, at der ikke pilles ved folks løn. Vi har derfor aldrig oplevet noget tilsvarende, forklarer faglig sekretær i PROSA, Steen Andersen om de varslede lønnedgange. Det samme fortæller Vibeke Rittmann Petersen, faglig sekretær i HK, der i denne sag samarbejder tæt med PROSA. Det gælder nok tre HK-medlemmers varslede lønnedgang, men endnu mere det principielle i, at ansatte risikerer at gå ned i løn, når der "byttes land" mellem fagforeningerne. Det er ikke i nogen fagforenings interesse. Lønnen plejer ikke at blive hverken højere eller lavere af, at der sidder en ny aktør i forhandlingsstolen. Men plejer er død - ifølge Personalestyrelsen. Nu kører de en ny stil.

Skidegodt forslag forkastet
Personalestyrelsen har sat skruetvingen på og vælger at fortolke reglerne meget snævert: Fordi PROSA ikke vil acceptere den ny løn, som Personalestyrelsen har på bordet. Personalestyrelsen vil til gengæld heller ikke høre tale om udspillet til ny løn fra PROSA og de 14 it-folk i Hjemmeværnet. Udspillet har bund i, at Christian B. Høst og hans kolleger i it-afdelingen var utilfredse med det eksisterende lønsystem og med ny løn. Det var for tilfældigt og for lidt, når det regnede med ny løn. Derfor har de strikket et nyt forslag sammen, der ifølge Christian B. Høst er "skidegodt". Her opererer man med forskellige niveauer alt efter arbejdets karakter og ansvar. I den ene ende var der det manuelle arbejde, i den anden en specialist-kategori. Det blev accepteret og skulle godkendes højere oppe. Her vender man dog tommelfingeren nedad.

Viser ikke respekt
Kirsten Maxen, advokat, kan kun opfatte Personalestyrelsens stejle krav om accept af deres udspil som et udtryk for irritation over, at PROSA ikke accepterer ny løn-modellen.
- Som offentlig myndighed, der har overenskomstparter, er Personalestyrelsen forpligtet til at respektere sin overenskomstpart og arbejde for rolige og ordnede arbejdsforhold. Det man kalder "fredspligt". De har altså en forpligtelse til at optræde sagligt og redeligt. Det gør de ikke i denne sag. Personalestyrelsen er irriteret på PROSA. Det er hverken sagligt eller redeligt. Det er imod lovgivningen og betyder, at de holder it-folkene i Hjemmeværnet som gidsler for at få PROSA til at makke ret.

Sommerferien ødelagt
Det psykiske arbejdsmiljø i de gamle fredede bygninger på Kastellet er faldet nogle grader. Det har aldrig været rigtig godt. Nu er det lige ved at være rigtig skidt. Udsigten til en tækkelig lønnedgang er i sig selv deprimerende. Det gjorde det ikke bedre, at nyheden indløb it-kontoret lige før sommerferien. Og så på en fredag. Det blev hverken en god weekend eller ferie, som Christian konstaterer. Han var ikke den eneste, der måtte hive stikket ud nogle dage og sidde med sig selv og sine tanker om det rod, han pludselig stod i - og det arbejde, der ventede, for at ændre det.
- Meldingen fra flere kolleger er, at de ikke kan bære så stor lønnedgang. Og alle føler sig dårligt behandlet. Jeg forstår ikke, man kan behandle mennesker på den måde.
På arbejdspladsen er kompetenceplanerne sat i bero. De der har været til medarbejderudviklingssamtale efter, situationen er spidset til, har erfaret, at det end ikke er noget, man vil diskutere.
- Men det er jo ikke en situation, vi selv har opsøgt - det er en, de har sat os i, siger Christian B. Høst.

Magtmisbrug
PROSA, HK og advokater skal ikke slå slaget alene. Christian og hans kolleger er ved at sætte pennen til papiret for at fortælle om deres situation til ombudsmanden. De vil skrive et brev om magtmisbrug. Om enkeltpersoner, der bliver taget som gidsler, fordi større magter vil slås. Det brev vil nok ligge længe på ombudsmandens bord inden der - måske og eventuelt - s ker noget. Det ved Christian godt. Advokat Kirsten Maxen ser heller ikke for optimistisk på tidsperspektivet:
- Der kan nemt gå et halvt til et helt år, hvis vi vælger at tage sagen i Arbejdsretten.
Christian B. Høst bedyrer, at han ikke panikker. Ikke endnu. For nok er situationen ubehagelig. Men han har en god sag.

Personalestyrelsen ønsker ikke at udtale sig om en verserende sag og har derfor ingen kommentarer.