Plast og stål i nærkamp

Hvad er bedst: LEGO Mindstorms NXTs robotter eller hjemmeloddede elektronik-robotter? Det er krigszonen i det københavnske robotnetværk, hvor PROSA-medlemmer mødes omkring deres fælles fascination.

 


En ivrig heppen vælter ud fra kælderen under PROSAs hovedkvarter i København. Lydene stammer fra en kamp i sumobrydning. Dysten står imellem en tobenet robot bygget af mekano-legetøj og en LEGO-klods-robot på hjul med to lange fangarme. Den tobenede elektronik-robot møver sig mekanisk frem mod sin modstander, som hidsigt kører den i møde.

En legeplads
Vi er til møde i PROSAs robotnetværk.

- Det er en legeplads for mig. Det er fedt at bygge noget og så få det til at virke, forklarer Dennis Andersen, 22 år, som har været med i netværket siden januar.

- Netværket er et rum, hvor du kan afprøve dine ideer, tilføjer Jesper K. Andersen, 33 år, og fortsætter: - Hvis der er noget, du ikke kan finde ud af, så er der en hel masse andre, som du kan sparre med.

Den trebenede robot
Kælderen flyder med LEGO-klodser, lap tops og loddekolber. Nogen bygger et robotstyret svævefly. Dennis Andersen arbejder på en Tripod (trebenet robot) ud af, hvad der er tilgængeligt.

- Det mener de andre ikke er muligt, sådan bare lige uden videre. Men jeg vil bevise, at det er det, griner han, mens Jesper K. Andersen ryster på hovedet.

Selv er Jesper i gang med en tobenet robot:

- Jeg har lavet den af mekano-legetøj. Det er noget, jeg har haft, siden jeg var knægt, siger Jesper, der arbejder som senior research engineer til hverdag.

I netværket er der en kamp mellem dem, der helliger sig LEGO-klodserne, og dem, der bygger selvkonstruerede robotter af chip, motorer, lysdioder og larvefødder. De prøver konstant at overbevise hinanden om, at deres fløj kan lave de bedste robotter. Jesper bygger og lodder sine egne robotter:
- Jeg synes, der er flere udfordringer ved at bygge uden LEGO. Og så er det samtidig billigere, pointerer han.

Dennis har en fod i begge lejre, men fremhæver et par fordele:

- Det er hurtigere og nemmere at komme i gang med LEGO. Du får lettere noget færdigt, som du kan programmere, pointerer han.

Fejden er nu mest for sjov. Der er selvfølgelig plads til begge typer robotbyggere i netværket.

Skrappere til at kode
Men ud over robotkrigen er der også et fagligt udbytte at hente ved at rode med robotter.

Dennis, der til daglig arbejder med webudvikling, siger:

- Det er andre fysiske love, som du har med at gøre. I en computer kan alt jo lade sig gøre. Her er der ikke de samme muligheder, og derfor lærer du at forenkle din kode. Det gør, at du får flere færdigheder, som er til gavn i din egen hverdag.

Dennis og Jesper håber på, at flere vil deltage i det københavnske robotnetværk hver anden tirsdag.

- Alle er velkomne. Man kan rolig dukke op, selvom man ikke er ekspert, siger Jesper, og Dennis fortsætter:

- Netværket er også mere end blot teknik. Vi arrangerer foredrag, ser robotfilm og diskuterer emner som kunstig intelligens og de etiske problemstillinger, der er i det.

Tilbage til kampen på flamingo-pladen med den sorte tape: De to robot-sumobrydere kæmper i en aggressiv nærkamp. Kælderen nærmer sig kogepunktet. Med ét intensiverer LEGO-robotten sine stød mod mekano-robotten, som dog formår at bevare fodfæste. Et endeligt turbo-angreb fra børnenes yndlingslegetøj giver imidlertid bagslag, og pludselig vælter den om på siden og ud af ringen. Elektronikfløjen har vundet. Men hvor længe varer det?