Arbejdsmarkedet, Outsourcing, offshore, Løn

PROSA kræver ordentlige forhold for udenlandske it-folk

PROSA søger indflydelse på lovgivningen for at stoppe løndumping og usle arbejdsvilkår for udenlandske it-folk.

Efter balladen om underbetaling af indiske it-folk hos CSC er det nu lykkedes PROSA at holde et møde med integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), hvilket har resulteret i et samarbejde med Integrationsministeriet op til den nye lovgivning på området, der går i gang til efteråret.

– Lige nu har vi en chance for at få indflydelse på ny lovgivning, og Birthe Rønn Hornbech var imødekommende og glad for vores viden om, hvor hullerne er i den eksisterende lovgivning, vurderer Hanne Lykke Jespersen, forbundssekretær i PROSA.

Hun og Birthe Rønn Hornbech diskuterede konkrete løsningsforslag til mere kontrol af arbejdstilladelser til udlændinge fra lande uden for EU. Et forslag er at give fagbevægelsen adgang til oplysninger for at sikre, at arbejdsvilkårene er normale, og at det aftalte betales. Et andet løsningsforslag er at sørge for, at skattemyndighederne får de relevante oplysninger om lønninger til udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

– Myndighedernes kontrol med aflønning af udenlandsk arbejdskraft er helt utilstrækkelig. Vi vil fortsætte med at holde møder med politikerne og også ad andre veje arbejde politisk for at sikre udlændingene ordentlige løn- og arbejdsvilkår og stoppe løndumping, siger Hanne Lykke Jespersen.

PROSA har også taget kontakt til samtlige partier i Folketinget.

Konference mod løndumping

Samtidig har PROSA sammen med hele den øvrige fagbevægelse arrangeret en konference om, hvordan man undgår løndumping, når der gives arbejdstilladelser til folk fra lande uden for EU.

– Vi vil gerne have folk fra hele verden til de arbejdsområder, hvor der mangler arbejdskraft. Hvis vi forhindrer virksomhederne i at snyde og sikrer, at lønnen er den samme for den danske arbejdskraft, skal arbejdsgiveren nok selv kontrollere, at det er de rigtige, der får arbejdstilladelser, siger Hanne Lykke Jespersen.

På konferencen vil forskellige fagforbund fortælle om problemerne med underbetalt udenlandsk arbejdskraft inden for deres område, og de vil kunne udspørge politikere fra fem politiske partier om, hvordan de vil løse udfordringerne. Ud over it vil det handle om problemer inden for transport, bygge- og flybranchen samt for ph.d.-studerende.

Politikerpanelet består af Henrik Dam Kristensen (S), Ulla Tørnæs (V), Line Barfod (EL), Peter Skaarup (DF) og Morten Østergaard (R).