Kun minimale lønstigninger er det blevet til for de ansatte i it-branchen i år. Mens den generelle prisudvikling i samfundet har været på 2,4 procent, afslører PROSAs lønstatistik 2013, at den gennemsnitlige lønstigning for en it-ansat på det private arbejdsmarked i år ligger på sølle 1,9 procent, hvilket i gennemsnit svarer til 890,53 kroner.
– Dermed er det andet år i træk, at vi har kunnet se en reallønsnedgang, siger konsulent i PROSA Allan Pleman, der udarbejder lønstatistikken.
Sidste år var den nedgang i reallønnen, man kunne spore i lønstatistikken, en direkte konsekvens af de forringede vilkår, som de it-professionelle i CSC fik i kølvandet på konflikten, hvor PROSA tabte overenskomsten hos it-giganten. Men nu tegner der sig et billede af, at nedgangen har bidt sig fast over hele linjen på it-området.
– Vi står i en situation med mange arbejdsløse og fyringer i de fleste store it-virksomheder. Det betyder i sig selv, at mange ikke føler, de sidder så sikkert i sadlen og derfor er tilbageholdende, når det kommer til at stille lønkrav. Samtidig er vi presset af, at det reelt er meget let at få billig arbejdskraft ind i landet – både lovligt og ulovligt. Det er klart, at det presser lønnen, siger næstformand i PROSA Hanne Lykke Jespersen.
Hun mener samtidig, at tabet af overenskomsten hos CSC også kan have betydning andre steder, idet den positivt afsmittende virkning derfra er væk.
Det er ikke nødvendigvis færre kroner og øre på lønsedlen, der giver et fald, forklarer Allan Pleman; nedgangen vil også vise sig, hvis it-professionelle får mindre i pension, har færre feriedage eller højere arbejdstid end året før. Eksempelvis afslører lønstatistikken, at der i forhold til sidste år, ud over de meget små lønstigninger, er sket i fald i antallet af privatansatte på individuelle kontrakter, som indeholder den 6. ferieuge.
Stor spredning i lønnen
Mere end 3.000 it-professionelle har bidraget til dette års statistik. Deres svar viser en temmelig stor spredning i de beløb, som hver måned havner på de danske it-folks lønkonto.
– Alle tallene er faktiske lønoplysninger og repræsenterer lønninger, som it-professionelle - lav som høj - får. Så når du skal vurdere din egen løn, er det vigtigt at være opmærksom på den store lønspredning, understreger Allan Pleman.
Det er tydeligt i lønstatistikken, at det gør en forskel, om du arbejder øst eller vest for Storebælt, og om du er privatansat eller ansat i det offentlige. Desuden kan der være flere tusind kroners forskel på, hvad to it-professionelle med samme geografiske placering, samme jobfunktion og anciennitet tjener. Eksempelvis får systemudvikleren øst for Storebælt med 15 års erfaring på den nedre kvartil 47.250 kroner, mens hans fagfælle på øverste kvartil tjener 58.500 kroner. En it-professionel, der arbejder med programmering øst for Storebælt og har fem års erfaring, tjener i gennemsnit 35.169 kroner, mens han i Vestdanmark vil få 32.080 kroner. Det beløb er tæt på det, han ville tjene i det offentlige, hvor gennemsnitslønnen er 32.054 kroner.
– Det er klart, at en lønstatistik ikke bare er en tabel, hvor man kan slå lønnen op. Det er meget forskelligt, hvad man kan få i løn med den samme anciennitet. Det er jo først og fremmest udbud og efterspørgsel, der regulerer lønnen. Der er stor forskel på, hvor stor efterspørgslen er efter programmører inden for forskellige værktøjer, men også med forskellige specialer. Derudover har det selvfølgelig også betydning, hvor stor indtjeningen i den enkelte virksomhed er. I det vestlige område er lønspredningen stor. I de tyndere befolkede områder er lønnen ifølge Hanne Lykke Jespersen meget påvirket af det øvrige lønniveau i området.
Et brugbart redskab
Ud over at lønstatistikken giver indsigt i de vilkår, som de it-professionelle p.t. arbejder under i Danmark, er statistikken et konkret redskab, når det enkelte medlem står og skal forhandle løn. Hele lønstatistikken ligger på PROSAs hjemmeside, og her kan du finde frem til de oplysninger, der er relevante for netop dig med din uddannelsesbaggrund, din anciennitet og jobbets geografiske placering. Du skal dog være opmærksom på, at lønnen i statistikken er omregnet til en normal arbejdsuge - det vil sige 37 timer eksklusiv frokost på det private område og 37 timer inklusiv frokost på det offentlige område.
– Når du skal omregne lønnen, så den svarer til dit timetal, skal du huske også at tage højde for feriedage ud over fem ugers ferie, arbejdsgiverens pensionsbidrag samt eventuelle bonusordninger, siger Allan Pleman.
Det skal du, fordi der i beregningen af lønningerne ud over den oplyste bruttoløn også er indberegnet bonus, feriedage ud over fem ugers ferie og arbejdsgiverens pensionsbidrag. Se alle tal og tabeller, og find dig selv i PROSAs lønberegner på prosa.dk/loenstatistik.