PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Arbejdsmarkedet, Løn

Reallønsfald for it-professionelle

Krisen sætter sine spor på lønstigningerne i it-branchen, der er de laveste i mange år.

De it-professionelle oplevede sidste år så små lønstigninger, at der er tale om et reallønsfald, viser PROSAs lønstatistik for 2012. I gennemsnit steg lønnen for en it-medarbejder på det private arbejdsmarked med to procent fra januar 2011 til januar 2012, hvilket er det laveste i PROSAs lønstatistiks historie.

– Sammenligner vi med prisudviklingen for 2011, har den været på 2,8 procent. Og rigtig mange har derfor oplevet en reallønsnedgang, siger Allan Pleman, konsulent i PROSA.

Uden anciennitet er lønstigningen på 0,3 procent.

Mindre ferie og pension

Lønstigningerne er imidlertid ujævnt fordelt, så man stiger mest i de første år af sin karriere, mens der i de senere år kan være direkte lønnedgang. Det betyder dog ikke, at den enkelte nødvendigvis har fået mindre på lønsedlen, men kan skyldes for eksempel mindre pension og ferie og højere arbejdstid.

– I lønstatistikken har vi indberegnet goder som tillæg, bonus, pension og ferie ud over fem uger, som er kapitaliseret og lagt til grundlønnen. Ser vi på de enkelte elementer, er der sket et fald i den arbejdsgiverbetalte pension, mens der er sket en vækst i den gennemsnitlige arbejdsuge samt et fald i antallet, der har mere end fem ugers ferie. Det er alt sammen forhold, der er med til at påvirke lønnen negativt, forklarer Allan Pleman.

Han bemærker dog, at stigningen i arbejdstiden ikke er generel for it-faget, men er en direkte konsekvens af de forringede forhold på CSC, der var resultatet af sidste sommers konflikt.

- Vi kan se, at uden CSC er reallønnen lige præcis fastholdt. Der er ingen tvivl om, at det lige her i den dybeste krise er vanskeligt at få lønstigninger, men bemærk, at reallønnen trods alt er fastholdt, når vi ser bort fra CSC, som jo er i en ganske særlig situation, siger PROSAs næstformand Hanne Lykke Jespersen.

Ned i løn ved jobskifte

Skiftede du job i 2011, er der endnu større sandsynlighed for, at du er gået ned i løn.

– I grove tal kan man sige, at folk, der har fået nyt arbejde i løbet af 2011 og 2012, får 2,4 procent mindre i løn end de øvrige privatansatte. Det varierer dog alt efter erfaring. Generelt kan man sige, at jo mere erfaring, jo mere er man gået ned i løn for at få et nyt job i 2011 eller 2012. Denne tendens understreger, at kun meget få skifter job i disse år for at få bedre løn, men derimod for at sikre deres beskæftigelse, påpeger Allan Pleman.