Systemudvikling og systemer, It og samfund

RHoK #2: For Those About to RHoK We Salute You …

… lød det i auditoriet, da over 100 udviklere var samlet i Aarhus til den tredje udgave af den globale Random Hacks of Kindness-event – RHoK #2.

 

I 2009 blev princippet om "Random Acts of Kindness" konverteret til "Random Hacks of Kindness", og softwareudviklermiljøet fik mulighed for at give sit bidrag til katastrofe- og nødhjælpsarbejde på globalt plan. I et opsigtsvækkende samarbejde lancerede Google, Microsoft, Yahoo!, NASA og Verdensbanken ideen om at samle alverdens udviklere til en hackathon-weekend, hvor de i fællesskab og på helt frivillig basis kunne skabe løsninger til gavn for mennesker i nød.

Danmark var ikke med i de første to RHoK’er (#0 og #1), men i år ved RHoK #2 skete det. I weekenden 4.-5. december var Århus den europæiske 'main stage', og over 100 udviklere mødte op og hackede løs samtidig med udviklere på i alt 20 andre lokationer fordelt over hele kloden.

Princippet er i bund og grund simpelt. I perioden op til RHoK-weekenden offentliggør nødhjælpsorganisationer og andre interesserede ideer til it-løsninger, der kan støtte nødhjælpsarbejdere og dermed ofrene, når katastrofen indtræffer. Udviklere over hele verden pakker rygsæk og sovepose og tager af sted for sammen med andre udviklere at tage udfordringen op.

Hans Lambert Pedersen, studerende på it-bachelor ved Aarhus Universitet, var med i flokken af udviklere, der havde valgt at tilbringe weekenden i INCUBA Science Park på Katrinebjerg i Aarhus.

– Det har både været en spændende og hård weekend. Det er en rigtig god oplevelse at arbejde med nogle ting, hvor der virkelig er et behov, og hvor man kan være med til at hjælpe nogle mennesker.

Hans Lambert Pedersen arbejdede på en af de opgaver, som UNICEF havde stillet udviklerne. Sammen med holdkammeraterne udviklede han grundlaget for en løsning, der sætter UNICEF’s medarbejdere i stand til at tracke og kontrollere tilstanden af de vaccinetransporter, der skal igennem mange logistiske udfordringer, før de når deres mål. 

Weekendens hackathon var også en konkurrence, hvor gruppen med det bedste hack blev belønnet af juryen med et velvoksent gavekort til en kendt portal for onlinekøb af fastfood. Æren og kosttilskuddet tilfaldt gruppen, der udviklede en Android-app til overblik over tilgængelige mobilnetværk i et katastrofeområde.

Se mere fra arrangementet på RHoK #2-bloggen (www.rhok.dk).
Se dette års RHoK-opgaver her: prosa.dk/link/462.http://wiki.rhok.org/Category:Problem_Definitions_RHoK2.0