Arbejdsmarkedet

Sådan bliver du freelancekonsulent

Som freelancer skal du være villig til at leve med kommercielle forhold og sørge for at vise kunderne, hvad de får for deres penge. Thomas Vater, medejer i Prodata, der blev kåret som Danmarks bedste konsulentvirksomhed af Computerworld i 2011, giver sine bedste råd til livet som freelancekonsulent.

Vær forretningsorienteret

Som konsulent arbejder du for kunder. Det er ikke arbejdsgivere, men arbejdskøbere, og de forventer, at du repræsenterer en fagligt kompetent løsning på deres problem.

Hav arbejdsdisciplin

Personligt skal du være meget selvdreven, og du forventes rent arbejdsmæssigt at sætte dig selv i gang. Det øjeblik, du slår uret til, skal der knokles.

Vær omstillingsparat

Du vil komme ud i mange forskellige virksomheder, hvor du forventes at indgå på lige vilkår med de ansatte. Jo mere glat det går, jo gladere bliver din kunde.

Få et netværk

Som freelancer skal du kunne lide at møde mange forskellige mennesker, og alligevel er du lidt uden for fællesskabet. Fællesskabet kan du få i konsulentbureauerne eller ved at netværke med andre freelancere.

Hvor meget kan du tjene?

Når der er krise, bliver prisen presset på konsulentmarkedet, og her er det en god idé at forholde sig forretningsmæssigt til sin egen prisdannelse. Lønniveauet er prismæssigt mere kynisk, og det handler om udbud og efterspørgsel. Når det er sagt, tjener konsulenter hos Prodata sjældent under 60-80.000 kroner om måneden. Men heri skal man regne ingen betaling ved sygdom, ingen barnets første sygedag, ingen feriepenge eller pension, og så er det en god idé at sætte til side til de tørre perioder uden job – vent med at købe sportsvognen, til du har pengene til den. Er du en dygtig konsulent med stor efterspørgsel, kan du til gengæld få stor frihed og rive et år ud af kalenderen til at vandre i Sri Lanka, hvis du vil.

Hav styr på økonomien

Få en god revisor og sørg for at adskille din virksomheds økonomi og din privatøkonomi. Husk, at der ikke er betalt skat af det, du tjener.

Det praktiske

Har du allerede kontakt til mulige kunder, er det bare at tilbyde sig, og ellers kan du kontakte konsulenthuse, der både kan hjælpe med at sætte et godt salgbart CV op og skaffe opgaver. Den store efterspørgsel er for tiden på konsulenter inden for .NET, Microsoft generelt samt Java, og de mest velbetalte opgaver er inden for blandt andet Biztalk, Sharepoint og SAP.