Arbejdsløshed, Arbejdsmarkedet

Sagde jobbet op og tog jorden rundt

Julie Kirknæs forlod de trygge rammer i fuldtidsjobbet for at rejse halvvejs jorden rundt. På en palmestrand i Cuba fik hun et jobtilbud pr. sms – en uge før hjemrejsen og midt i finanskrisen.

Da Julie Kirknæs blev tilbudt sit nuværende job, lå hun på en solbeskinnet strand i Cuba i december 2008.

Det var midt under finanskrisens udbrud, og hun havde sagt sit tidligere job op for at rejse halvvejs jorden rundt – uden at vide, hvad hun skulle, når hun kom hjem. Hendes historie handler om, at en karriere sagtens kan lykkes, selvom man forlader den slagne vej og følger sin rejselyst.

Julie Kirknæs havde nemlig fået udlængsel. Hun havde aldrig taget et sabbatår, og som 25-årig med fuldtidsarbejde følte hun, at hun druknede i seriøsitet.

Under studierne i digitalt design og kommunikation på IT-Universitetet var hun startet som studentermedhjælp i webbureauet Dwarf, hvor hun hurtigt viste sit værd og blev fuldtidsansat, på trods af at hun stadig studerede.

Men efter et lille års tid skulle der ske noget, og Julie Kirknæs gik ind til chefen og sagde, at hun ikke kom tilbage efter sommerferien.

– Så købte jeg en billet halvvejs jorden rundt og tog af sted helt alene i juli måned. Jeg kom meget hurtigt ind i rejsemode, og det var helt fantastisk, fortæller hun drømmende.

Hun startede med at tage til USA, hvor de to store amerikanske låneselskaber Fannie Mae og Freddie Mac i juli 2008 blev reddet fra konkurs af finansministeriet, og startskuddet lød til finanskrisen. Hun rejste rundt i Nord-, Syd- og Mellemamerika i et halvt år, og krisen og virkeligheden føltes meget langt væk.

– Jo tættere jeg kom på hjemrejsen i december, jo mere begyndte virkeligheden at presse sig på. Ellers befinder man sig lidt i en drømmeverden. Jeg kunne selvfølgelig altid gå tilbage til at være studerende på SU, men det havde jeg ikke lyst til, siger Julie Kirknæs.

Men inden hun nåede at bekymre sig for meget, fik hun en sms med besked om at tjekke sin e-mail, hvor der lå et jobtilbud fra en kunde, hun havde haft i sit tidligere job hos Dwarf.

En projektleder på Dagbladet Børsens onlineplatform skulle på barsel i et år, og de var meget interesserede i at finde en afløser, der allerede kendte til CMS’et Tuksi, som Julie Kirknæs gjorde.

Da hun kom hjem fra Cuba, ventede en jobsamtale på hende, og hun fik jobbet som et års vikariat med håb om fastansættelse.

Nu arbejder hun som projektleder med udvikling og vedligeholdelse af Børsens hjemmeside med CMS'et Tuksi. Det kan for eksempel være, at nogen vil have en side, der kan vise alle udgaver af Børsen Lørdag, og så står Julie Kirknæs for at beskrive det i samråd med opgavestilleren, eventuelt få det designet ude i byen, sørge for, at det bliver implementeret, få det testet og ud på hjemmesiden.

 

Væk fra det trygge

Den nu 27-årige Julie Kirknæs føler sig meget heldig med, at hun endte med et fedt job, selvom hun var villig til at smide det hele væk for at følge sine rejsedrømme.

– Jeg har en del venner og veninder, der står arbejdsløse i dag, selvom de har fulgt den slagne vej og færdiggjort deres uddannelse på normeret tid, siger hun, der ikke har droppet sin uddannelse, men færdiggør den langsomt med aftenkurser og nu kun mangler en lille del af uddannelsen for at kunne kalde sig cand.it.

Hendes idé med at tage af sted var at ville klare sig alene, at stå på egne ben.

Hun indså nu først omfanget af sin beslutning, da hun skulle finde vej alene fra New York til Buenos Aires, og metroens døre lukkede sig bag hende på vej til lufthavnen. Da var hun endegyldigt på vej væk fra det trygge.

– Der er mange, der har sagt til mig, at det ville de ikke turde gøre, men der er man jo så forskellig. Jeg fandt faktisk ud af, at man aldrig er reelt alene på sådan en tur, for man møder andre mennesker fra dag ét, siger Julie Kirknæs, der hurtigt fandt ind i backpackermiljøet.

Nærdødsoplevelse i orkan

I dag har hun venner over hele verden, var i Canada sidste sommer for at besøge en ven fra rejsen, og til efteråret skal hun til bryllup i Israel og får besøg fra New York.

En nærdødsoplevelse, da hun i flyet fra New York til Mexico ramte orkanen Dolly, et militærangreb i Bolivia, hvor otte blev dræbt, og et faldskærmsudspring fra et fly har sammen med de mange møder med mennesker fra andre kulturer givet hende råstyrke og selvstændighed, mener hun.

– Jeg har lært at begå mig i lande, der er fuldstændig forskellige fra vores kultur, og hvor man ikke kender til systemerne. Man kan virkelig føle sig magtesløs i et land, hvor politiet er korrupt, og man hverken kan gøre fra eller til, siger Julie Kirknæs.

Udlængslen er der stadig hos hende, så hun rejser, når hun kan.

– Nu ved jeg, at man sagtens kan rejse i både fattige og fremmede lande – også med børn for eksempel i forbindelse med en barsel.

Hun kan kun anbefale andre at følge deres hjerte, kaste sig ud i livet og udfordre det trygge, selvom der er finanskrise og høj arbejdsløshed.