A-kassen

Skrappe a-kasseregler for selvstændige

Tænk dig nøje om, hvis din arbejdsgiver foreslår, at du fremover skal være konsulent frem for fastansat. Dine vilkår i a-kassen er forskellige, alt efter om du er lønmodtager eller selvstændig

Er du lønmodtager eller selvstændig?

Umiddelbart er det jo ikke noget, a-kassens medlemmer går og tænker på i det daglige. Arbejdet kalder, og lønnen eller betalingen for arbejdsopgaverne går ind på kontoen hver måned.

Spørgsmålet er dog blevet særligt aktuelt, efterhånden som flere og flere firmaer udliciterer it-opgaver og derfor opsiger vores medlemmer som lønmodtagere for at tilbyde dem ansættelse som konsulenter - altså selvstændige. Vi møder disse medlemmer her i a-kassen, når konsulentopgaverne pludselig bliver få, og aflønningen dermed ikke svarer til den månedsløn, de er vant til at få.

Selve dagpengeretten er der ikke tvivl om. A-kassen har både selvstændige og lønmodtagere som medlemmer og kan behandle begge kategorier. Men der er stor forskel i lovgivningen og ydelserne fra a-kassen.

På vejen ned ad indtægtsstigen er det første spørgsmål gerne: Kan a-kassen supplere min indkomst op, når jeg eksempelvis kun arbejder 25 timer om ugen? Hvis man er lønmodtager, er det muligt at få supplerende dagpenge i en periode på op til 30 uger, men denne mulighed findes ikke, hvis man er selvstændig.

Et andet spørgsmål, vi også ofte får, er: Jeg har feriedagpenge til gode fra a-kassen. Kan jeg hæve dem i juli, hvor jeg holder ferie? Igen er svaret: Hvis man er lønmodtager, er der mulighed for feriedagpenge fra a-kassen, men denne mulighed findes ikke, hvis man er selvstændig.

Luk og sluk

Hvis du bliver ledig efter et job som lønmodtager, skal a-kassen bede om din opsigelse som dokumentation for, at du er ude af arbejdsforholdet. Du kan stille dig til rådighed for et nyt job umiddelbart efter opsigelsesperioden. Ved nedgang i beskæftigelsen kan vi udbetale supplerende dagpenge efter bestemte regler.  

Som ledig efter selvstændig virksomhed skal du fremvise dokumentation for, at din virksomhed er ophørt. Det vil sige dokumentation fra CVR-registeret og SKAT om, at din virksomhed er lukket. Du skal sløjfe hjemmeside og andre reklamesites, hvor din virksomhed figurerer. Hvis du har haft driftsmidler, skal de afhændes, og et eventuelt varelager skal være solgt. Kort sagt: Vi skal have dokumentation for, at hele virksomheden er lukket og slukket

Samtidig er der en karensperiode på tre uger ved lukning af en selvstændig virksomhed. Det betyder, at der de første tre uger efter lukning ikke kan udbetales dagpenge. Du må ifølge reglerne heller ikke umiddelbart efter starte den samme virksomhed op igen, idet vi så må sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt du faktisk har haft lukket den i den mellemliggende periode.

Tænk dig godt om

Så konklusionen er: Tænk dig om, hvis din arbejdsgiver lufter tanken om, at du fremover skal være konsulent med samme arbejdsområde, som da du var lønmodtager.

Det kan sagtens være en god ide, og det kan også være sparket til at blive selvstændig og få en rigtigt god virksomhed fra start. Men det kan også risikere at være en langsom deroute i forhold til indtjening og opgaver.