PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Systemudvikling og systemer, It sikkerhed og kryptering

Snitterne væk fra min computer

Lenovo og Microsoft er blandt de leverandører, som er lige lovlig lette på tråden, når det angår at tilbyde reelle privatlivsindstillinger. Drop den praksis.

Ja, jeg har opdateret til Windows 10, og ja, min bærbare pc kører bedre og hurtigere, og hele brugergrænsefladen er en del fiksere end Windows 8.1. Men default-indstillingerne for privatliv begejstrer mig bestemt ikke. Ser man bort fra enterprise-udgaven, er det faktisk temmelig meget afrapportering i form af statistik og brug, som Microsoft har valgt som default i standardindstillingerne for privatliv under Windows 10. Og det er lidt af et arbejde at få slået de fleste sladremekanismer fra. Det fandt jeg ud af ved at opsøge diverse vejledninger på internettet.

Dertil må jeg lægge to ting, som vedvarende får mig til at tvivle på det praktisk mulige privatliv med den nyeste Windows-udgave. Dels er det oplagt, at Microsofts operativsystem i den grad er flyttet ud i skyen. Skal man som bruger opleve de fedeste features, må man deponere sine data på Microsofts servere. Og det ser ud til, at diverse dele af operativsystemet sørger for at opdatere sig selv mere eller mindre diskret. Dels er der meldinger om, at selv det højeste privatlivsniveau ikke slukker helt for, at Windows-installationen “ringer hjem” til Microsoft, hvis der er en internetforbindelse. Hvilke data der præcist sendes tilbage, henstår i det dunkle - Microsoft har ikke dokumenteret det.

Lenovos grove sårbarhed

For nogle måneder siden blev computerproducenten Lenovo afsløret i at introducere og siden udbedre en alvorlig sårbarhed i nogle bios-rutiner, som sørgede for at kopiere Windows-komponenter for noget af den bloatware, der følger med visse af deres bærbare computere. Sikkerhedseksperter understregede, at dette introducerer sårbarheder, som kan udnyttes til at skaffe sig uretmæssig adgang til de bemeldte bærbare. Sårbarhederne er sidenhen blevet fjernet gennem diskrete opdateringer, som ikke beskriver sikkerhedsproblemerne detaljeret.

Begge historier er eksempler på hard- og softwareleverandører, som er med til at svække min tillid til, at der ikke er indbyggede sladrehanke i mit computergrej. Lenovo har eksempelvis været min foretrukne leverandør i årevis, men sådan er det ikke længere, og en nedgradering af Windows 10 er stadig under min overvejelse. Tiden er mere end moden til, at it-leverandører sørger for reelle, tillidsskabende løsninger, der kan sikre et digitalt privatliv. Det behov er til stede hos brugerne, og det vil vokse.