A-kassen, Arbejdsløshed

Snyd ikke dig selv – eller a-kassen

Husk at få brugt de sidste feriedage inden 1. maj, og husk at kontakte a-kassen, hvis du i en periode har andre indtægter end dagpenge.

Har du feriedage tilbage, som du har optjent i 2011, skal du huske at afholde dem senest 30. april. Så hvis du har feriedagpenge til gode, skal du huske at bede a-kassen om udbetaling.

– Feriedagpenge optjenes på baggrund af udbetalte dagpenge. Hvis du ikke holder ferien eller ikke beder om udbetaling af feriedagpengene, så forsvinder de. De kan ikke overføres, og du kan ikke få dem udbetalt, hvis du ikke har afholdt ferien, siger regionsleder i Min A-kasse Anne Grethe Hansen.

I modsætning til feriepenge, som du optjener hos en arbejdsgiver, kan du ikke få overført feriedagpenge til næste ferieår.

– Så snyd ikke dig selv, siger Anne Grethe Hansen.

Og mens ét ferieår går på hæld, begynder et nyt. Derfor er a-kassen i øjeblikket ved at sende nye feriebreve, der gælder ferie til afholdelse efter 1. maj, ud til de ledige medlemmer. Der er således tale om de feriedagpenge, som du har optjent i ferieåret 2012. Som altid gælder det, at du skal afholde egne optjente dage først, hvorefter du kan få udbetalt feriedagpengene fra a-kassen. Husk at påføre al ferie - også den, du selv skal dække - på din ansøgning om feriedagpenge.

E-indkomstkontrol

Desværre oplever a-kassen nu og da, at medlemmer glemmer at oplyse, hvis de i en periode arbejder for en arbejdsgiver. Det er typisk i kortere vikariater, at enkelte ledige medlemmer glemmer at notere timerne på dagpengekortet.

– Men det kan ikke svare sig at være glemsom eller ligefrem snyde, når det gælder indberetninger af indkomst, siger Anne Grethe Hansen.

Hun peger på, at a-kassen samkører registre og derfor vil opdage, hvis en arbejdsgiver indberetter udbetalinger til et ledigt medlem.
– Så hvis du har andre indtægter end dagpenge, vil vi altså helt sikkert finde ud af det, siger hun.

I tvivlstilfælde er der kun én ting at gøre:
– Er der noget, du mangler at orientere os om, så ring til os med det samme, og aftal en samtale, siger Anne Grethe Hansen.
Det er vigtigt at få afklaret eventuelle uregelmæssigheder med a-kassen. Glemmer du det, kan det koste dyrt.
– Vi opererer inden for et tro og love-system, så der er tale om svig, hvis der bevidst snydes. Hvis det beror på enten uvidenhed, eller der ubevidst glemmes enkelte timer, taler vi om uagtsomhed. Begge dele straffes hårdt. Ud over krav om tilbagebetaling af det for meget udbetalte får medlemmet også en karantæne på helt op til et halvt års dagpenge, siger Anne Grethe Hansen og fortsætter:
– Vi har desværre løbende sager af den karakter, og det hænder også, at vi må give de lange karantæner. I enkelte tilfælde slettes medlemmer, der dermed både mister deres indtægter og de rettigheder, som er forbundet med medlemskab. Her tænkes især på efterlønsret.

Gratis bog

I forbindelse med udgivelsen af en ny bog har Min A-kasse fået foretaget en undersøgelse om arbejdsløshed, der viser, at 62 procent af alle arbejdsløse føler, at tonen i den offentlige debat om arbejdsløshed er for hård, ligesom tre ud af fire oplever fordomme om arbejdsløse. Bogen hedder ’Arbejdsløs – verdens hårdeste job’ med undertitlen: 'Guide: Sådan kommer du styrket gennem tiden som jobjæger’. Bogen er en værktøjsbog, hvor eksperter og jobsøgende giver gode råd til at få struktur i hverdagen, passe på forholdet og familien, håndtere jobafslag og giver ideer til nye veje at finde et job. Medlemmer kan gratis downloade bogen på Min A-kasses hjemmeside eller få tilsendt et fysisk eksemplar ved henvendelse til Min A-kasse.