PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Ansættelsesforhold

Spild ikke ferien på sygdom

Skal sygdom ødelægge din ferie? Måske ikke. Det er nemlig ikke sikkert, at din ferie tæller, hvis du bruger den på at være syg.

Du har ventet hele året på din velfortjente sommerferie. Nu skal du endelig nyde livet med benene oppe og en kølig drink i hånden. Og pludselig sker det: du blevet slået knockout af sygdom. Ferien er spildt. Eller er den?

- Ikke nødvendigvis - siger faglig sekretær Mogens Sørensen, som jævnligt oplever, at medlemmer ringer med spørgsmål angående sygdom og ferie. - Det afhænger nemlig af, hvornår du bliver syg. For der er forskellige regler for, om du bliver syg før eller under din ferie.

Syg når ferien begynder
- Hvis du er syg, når den planlagte ferie begynder, har du ikke pligt til at begynde den, forklarer Mogens Sørensen. - Du kan i så fald henvise til, at sygdommen er en feriehindring, og du har dermed ret til erstatningsferie på et senere tidspunkt. Det er imidlertid en betingelse, at du skal have meldt dig syg til din arbejdsgiver før, din normale arbejdstid begynder den første feriedag, præciserer han.

- Til gengæld er du så forpligtet til at møde på arbejde igen, lige så snart du bliver rask, uanset at det sker inden for den aftalte ferieperiode, forklarer Mogens Sørensen og fortsætter: Hvis du raskmelder dig i den planlagte ferieperiode og ønsker at afholde resten af ferien, skal du meddele din arbejdsgiver dette, samtidig med du raskmelder dig. Hvis arbejdspladsen holder ferielukket efter din raskmelding, har du stadig krav på fuld erstatningsferie.

Sygdom under ferien
Regler for sygdom opstået under den planlagte ferie er imidlertid anderledes.

- Hvis du bliver syg efter du er påbegyndt din ferie , er løbet kørt. Her kan du ikke påberåbe dig sygdom som en feriehindring og få erstatningsferie senere, fastslår Mogens Sørensen.

Dokumentation vigtig
Mogens Sørensen pointerer, at det er vigtigt, at sygemeldingen sker efter virksomhedens gældende regler. Han opfordrer samtidig medlemmerne til at få dokumentation for, at beskeden er nået frem i tide, f.eks. via fax eller e-mail.