Arbejdsmarkedet

Sure bits

Trafikskade og arbejdsskade
Et medlem blev i sin bil påkørt bagfra af en anden bil, mens hun var ude på en konsulentopgave. Det resulterede i en alvorlig whiplash-læsion, som hun siden har været meget stærkt plaget af. Ulykken er ud over at være en færdselsulykke også en arbejdsulykke, da hun jo var på arbejde, da ulykken skete. Medlemmet har fået bevilget revalidering med henblik på at få arbejde i en mindre belastet del af it-faget. Arbejdsskadestyrelsen har så tilkendt hende en midlertidig erstatning for erhvervsevnetab på 25%. Ikke 25% af hendes løn men af den maximumsats, som der arbejdes udfra. Det betyder, at hvor bilejerens forsikringsselskab før har betalt dækning for tabt arbejdsfortjeneste, må hun nu nøjes med revalideringsydelse og de 25% for erhvervsevnetab. Herved taber hun mere end 20.000 kr. pr. måned. Penge hun ville have fået, hvis ulykken var sket i fritiden. Dette er en meget uheldig sideeffekt af Arbejdsskadestyrelsens nye praksis med at tildele midlertidig erhvervsevnetab. PROSA går nu rettens vej for at få anerkendt, at medlemmet ikke skal stilles ringere, fordi ulykken er sket, mens hun var på arbejde.

Kreditkort i stedet for udlæg
Stadig flere medlemmer bliver stillet over for at blive nægtet udlæg til udgifter i forbindelse med rejser o.l. Arbejdsgiveren tilbyder i stedet, at medlemmet kan få et kreditkort i eget navn og med egen hæftelse, men hvor arbejdsgiveren så kan afregne i kreditperioden. De mener dermed ikke, at medlemmet har noget udlæg. Men arbejdsgiveren kan ikke mod medlemmets ønske fastholde denne praksis. Funktionærlovens §9 giver en funktionær ret til forskud på alle nødvendige udgifter til rejse, ophold uden for hjemstedet o.l. Arbejdsgiveren kan ikke erstatte dette forskud med en kredit på et kontokort, som medarbejderen selv hæfter for. Det er vigtigt at vide, at i en konkurssituation dækker Lønmodtagerne Garantifond ikke udlæg, som funktionæren har foretaget for arbejdsgiveren. I forbindelse med ferier og travlhed kan det også let ske, at afregningen faktisk ikke er på plads, før pengene trækkes fra medlemmets konto.

Nægtet løn under sygdom
Et medlem fandt som så mange andre i denne tid nyt job. Da han opsagde sit gamle job, blev han simpelt hen svinet til og kaldt for alt muligt. Da chikanen fortsatte, fik han det efterhånden ret dårligt og måtte sygemeldes. Kommunen har oplyst sygemeldingsårsagen over for arbejdsgiveren, hvad de bestemt ikke må. Kommunen har også nægtet arbejdsgiveren sygedagpengerefusion, fordi det er forhold hos arbejdsgiveren, som gør medlemmet syg. Herefter har arbejdsgiveren nægtet at betale løn til medlemmet, da de ikke mener, han er syg, når de ikke kan få sygedagpengerefusion.

PROSA kører selvfølgelig sagen, dels over for arbejdsgiveren, som selvfølgelig skal betale medlemmet løn under sygdom, men også over for kommunen, som har videregivet fortrolige oplysninger til arbejdsgiveren.