PROSA holder lukket i dagene mellem jul og nytår
Har du spørgsmål til juridisk medlemsservice, kan du sende en mail til faglig@sikker.prosa.dk
Vi besvarer indkomne mails den 27. og den 30. december, ml. kl. 9-15.
Har du spørgsmål af hastende karakter, kan du kontakte os telefonisk på 33 364141 (+ tryk 1) i samme tidsrum.

Ansættelsesforhold

Syndebukken blev mig.

Den 31. januar i år blev Frank fyret efter at have været ansat i den samme virksomhed i 5,1/2 år. Fyringen skete uden forvarsel. Arbejdsgiveren havde ikke ulejliget sig med at give en advarsel og dermed give Frank lejlighed til at ændre indsatsen. Det kostede arbejdsgiveren 50.000 kr.

 

- Jeg fik et opkald kl. 12.00 fra direktøren for virksomheden, fortæller Frank. Her blev jeg indkaldt til samtale kl. 14.00 samme dag. Det var under denne samtale, jeg blev fyret. Frank hæftede sig især ved to af fyringsgrundene:

- Direktøren mente, at jeg ikke kunne estimere en tidsplan rigtigt, og så mente han, at jeg var svag i min skriftlighed. Jeg var naturligvis ikke enig med ham i den bedømmelse. Det eneste svar jeg fik var, at han ikke mente, at jeg nogensinde ville kunne lære hverken at estimere eller at skrive godt dansk.

Ringede til PROSA
Frank ringede til PROSA umiddelbart efter fyringen. Her prøvede faglig sekretær Hanne Lykke Jespersen forgæves at få et møde med Franks arbejdsgiver.

- Jeg skrev til Franks arbejdsgiver og anmodede om et møde for at diskutere fyringen, som vi umiddelbart fandt uberettiget, med ham, husker Hanne. Hun blev mødt med et: "det ser jeg ingen grund til, men vi kunne henvende os til Dansk Industri, hvis vi ville gå videre med sagen". Herefter valgte Hanne Lykke Jespersen at tage kontakt arbejdsgiverforeningen Dansk Industri.

Uberettiget fyring
Der blev så aftalt et møde på virksomheden med deltagelse af DI og PROSA. Her blev sagen forligt med, at Frank har fået en afskedigelsesgodtgørelse på 50.000. Samtidig er han blevet fritstillet i resten af opsigelsesperioden - altså frem til den 31. maj. En del af aftalen er også, at han slet ikke skal holde ferie i maj måned. Reglerne er ellers, at hvis man fritstilles skal man pr. automatik holde, så meget ferie som arbejdsgiveren ville kunne nå at varsle efter ferieloven.

- Jeg er meget glad for, at PROSA og Hanne Lykke Jespersen kunne hjælpe i den situation, siger Frank, som sidder med en følelse af, at virksomheden måske havde brug for en syndebuk. - Det havde længe gået dårligt for virksomheden. Der var masser af ordrer, men ingen indtjening. Det var bare ærgerligt, at den syndebuk skulle være mig.

Frank har valgt at være anonym. PROSAbladet kender hans rigtige navn.


Godtgørelse
Hvis en opsigelse eller en bortvisning ikke er rimeligt begrundet, har du mulighed for at få erstatning. Funktionærloven giver ingen ret til genansættelse på grund af urimelig opsigelse.For at have mulighed for erstatning efter funktionærloven, skal du have været ansat som funktionær i mindst 1 år og være fyldt 18 år.

Godtgørelsens størrelse afhænger af, hvor længe du har arbejdet i virksomheden og af din alder. Som udgangspunkt svarer den højeste godtgørelse, du kan få, til lønnen i halvdelen af dit opsigelsesvarsel. Hvis du er fyldt 30 år, kan godtgørelsen dog svare til maksimalt 3 måneders løn.

Hvis du har været funktionær i virksomheden i mindst 10 år uafbrudt, kan du få en godtgørelse, som maksimalt svarer til 4 måneders løn, og har du væretfunktionær i mindst 15 år, kan godtgørelsen højst svare til 6 måneders løn.

Urimelig opsigelse
En opsigelse skal være rimeligt begrundet i enten virksomheden eller funktionærens forhold. Når det som i ovenstående eksempel handler om funktionærens forhold, tæller det med, om arbejdsgiveren har forsøgt at gøre noget for at rette op på det, han er utilfreds med - herunder om han har givet en skriftlig advarsel.

Selvom arbejdsgiveren havde givet Frank en advarsel i denne sag, er det ikke nødvendigvis sikkert, at fyringen havde været rimeligt begrundet. Men uden advarsel, ville vi have haft en overordentlig god sag, hvis den kom i retten.