Arbejdsmarkedet, Uddannelse, Kompetenceudvikling

Tag de teknologiske skyklapper af

Johan Kjeldgaard-Pedersen har taget turen fra kompleksitetsteori til virksomhedsrådgivning hos PA Consulting. Han fravalgte specialistvejen for at komme tættere på forretningen.

– Det kan være risikabelt rent jobmæssigt at vælge en snæver teknologisk karriere. Jeg er ret god til at programmere, men det er der adskillige millioner indere, der også er. Så jo tættere, man kan komme på forretningen, i jo mindre grad risikerer man at havne i en blindgyde, siger Johan Kjeldgaard-Pedersen, Principal Consultant i PA Consulting Group’s enhed Decision Sciences.

Efter endt kandidatuddannelse på Datalogisk Institut, Aarhus Universitet, kom Johan til Mærsk Data.

– Jeg var heldig at komme til at arbejde med nogle forretningsmæssigt meget spændende problemstillinger, som virkelig også gav nogle intellektuelle udfordringer. Og jeg kunne anvende min faglige baggrund for eksempel inden for algoritmik og datastrukturer til at skabe løsninger, som skabte begejstring hos de folk, der skulle bruge dem, fortæller han.

Han mener, at der skal en interesse og en vis portion flair til, hvis man som it-uddannet skal have succes med at involvere sig i det mere forretningsmæssige. Og så ikke mindst en evne til at omgås de folk, man skal lære noget af.

– Det er helt afgørende, at man ikke blot bliver nede i maskinrummet. Hos Mærsk Data var jeg igennem et undervisningsforløb, men det vigtigste var at omgås folk fra shippingforretningen, som skulle bruge vores løsninger, siger han.

I det hele taget er evnen til at kommunikere helt afgørende, hvis man skal tæt på forretningen.

– Det er vigtigt at slå ørerne ud og lytte til det, din modpart vil fortælle dig. Modsat – og det er noget af det allersværeste – så skal man som tekniker kunne udtrykke sine tanker og ideer i et sprog, som andre kan forstå. Det hele er ikke rigtig noget værd, hvis din modpart bare ikke forstår den løsning, du foreslår, mener Johan.

Kom tæt på forretningen

Han ser flere muligheder for at komme tæt på forretningen. Man kan vælge at blive specialist i et forretningssystem med den indbyggede risiko, at det kan blive skiftet ud på et tidspunkt. Man kan også vælge at specialisere sig inden for en bestemt branche eller domæne, hvilket kan være et godt værn mod at blive offer for outsourcing. I det hele taget ser han nærhed til de forretningsmæssige beslutninger som en god strategi til dels at beskytte sit job, dels at få mulighed for at få den karriere, som ens talent berettiger til.   

Johan mener, at mange med eksempelvis en kandidatuddannelse i datalogi har en tendens til at fokusere for snævert i deres karrierevalg.

– Man bør skelne mellem it som slutprodukt og så it, der understøtter en forretning som en bank eller en medicinalvirksomhed. Mit indtryk er, at mange dataloger primært fokuserer på førstnævnte mulighed og prestigefirmaer som Google. Men der er jo it i alting, og i dag kan en it-karriere også føre dig til tops i Mærsk eller Novo, siger han.

Johan er i dag selv med til at udvælge nye folk til Decision Sciences-enheden i PA Consulting. Adgangsbilletten til at komme i bunken af interessante ansøgere er i første omgang en meget skarp teknisk profil på det naturvidenskabelige område. Men derefter er det i høj grad et spørgsmål, om kandidaterne har flair for den forretning, som PA skal drive, og dermed også forståelse for den forretning, som PA’s kunder skal drive.

– Tag skyklapperne af, tag et par fag på Handelshøjskolen, tag et relevant studiejob, læs erhvervstillægget i din avis en gang imellem og sørg for at netværke med folk fra andre domæner. Det er i virkeligheden ofte forholdsvis enkle ting, der skal til for at opnå den nødvendige forretningsforståelse.