Baggrund:
1973: PROSA indgår overenskomst med det statsejede Datacentralen.
1996: Datacentralen bliver købt af den amerikanske it-virksomhed CSC, der ønsker individuelle lønvilkår. Det takker PROSA nej til.
2009: De gamle overenskomster mellem CSC og PROSA udløber. Forhandlingerne om en ny samlet overenskomst pågår og bryder sammen af flere omgange. Forligsinstitutionen anmodes om assistance, men en aftale kommer ikke i hus trods flere forsøg.
Tidslinje for konflikten i 2011:
4. januar: Forhandlingerne genoptages. CSC vil blandt andet have fjernet de såkaldte tryghedsaftaler, der sikrer de ansatte et forlænget opsigelsesvarsel og økonomisk kompensation ved masseafskedigelser. CSC kræver også, at de 700 ansatte på PROSA-overenskomst går ned i løn og sætter samtidig arbejdstiden op. PROSA har beregnet den samlede lønnedgang til 30 procent.
8. februar: Forhandlingerne bryder sammen.
9. februar: CSC lockouter 120 ansatte, der er organiseret i PROSA. De ansatte bliver sendt hjem med øjeblikkelig virkning.
11. februar: PROSA sender strejkevarsel for 49 CSC-ansatte for at presse ledelsen i CSC tilbage til forhandlingsbordet. Strejken skulle træde i kraft den
28. februar, men udsættes på grund af indsigelse fra CSC. Det overlades til Arbejdsretten at afgøre spørgsmålet om strejkeretten.
18. februar: PROSA opsiger den såkaldte fredsaftale med CSC om de ansattes strejkeregler og varsler strejke for 400 ansatte i CSC, der administrerer nogle af de vigtigste statslige og private it-systemer i Danmark. Strejken skal starte den 1. juni.
24. marts: Efter flere gange at have udskudt at tage stilling til, om de 49 PROSA-medlemmer i CSC må gå i strejke, tillader Arbejdsretten kun fem ansatte at strejke. De indleder strejken mandag den 28. marts.
1. april: PROSA afslører, at CSC har planer om at hente udenlandske it-arbejdere til Danmark for at arbejde som skruebrækkere med det konfliktramte arbejde. En gruppe ansatte i CSC får besked om, at de skal oplære de udenlandske arbejdere til at overtage deres arbejde, når de går i strejke 1. juni.
13. april: En gruppe ansatte i CSC’s kundegrupper nedlægger spontant arbejdet i protest mod, at de er blevet tvunget til at oplære de vikarer, der skal overtage deres arbejde, når de bliver en del af storstrejken 1. juni. Arbejdsretten hastebehandler sagen dagen efter og erklærer strejken for overenskomststridig.
18. april: CSC fyrer 15 af de spontant strejkende, blandt andet en tillidsmand som er sygemeldt. Senere bliver yderligere syv fyret, da de vender tilbage fra ferie.
28. april: Fronterne skærpes yderligere, da store dele af de ansatte i CSC nedlægger arbejdet for en dag. CSC bortviser endnu en tillidsmand, der har været ansat i CSC i 40 år. Igen er flere hundrede samlet til demonstration foran CSC.
13. maj: Forhandlinger i Forligsinstitutionen om en ny overenskomst mellem PROSA og CSC bryder sammen.
23. maj: CSC meddeler, at selskabet ikke længere vil have en PROSA-overenskomst.
24. maj: En faglig voldgift slår fast, at CSC kun må have 10 vikarer ansat. CSC må dog gerne hyre eksterne konsulenter.
28. maj: CSC og PROSA bliver enige om en ny overenskomst efter tre døgns forhandlinger. Det bliver på et PROSA-medlemsmøde afvist at sende den til afstemning blandt medlemmerne.
31. maj: Forligsinstitutionen fremsætter mæglingsforslag og kræver det sendt til afstemning. Samtidig siger en dom i Arbejdsretten, at CSC ikke må sætte konfliktvarslede til at oplære afløsere.
1. juni: Yderligere 330 ansatte i CSC går i strejke. Sammen med de lockoutede og øvrige strejkende er mere end 450 nu i konflikt.
12. juni: PROSAs medlemmer hos CSC stemmer nej til forligsmandens mæglingsforslag. 329 stemmer nej, mens 284 siger ja. Over 90 procent deltager i afstemningen.
23. juni: Arbejdsretten afsiger dom, som giver CSC ret til at frigøre sig fra to af de i alt tre overenskomster, virksomheden har med PROSA.
Dagen efter dommen beslutter PROSAs medlemmer hos CSC, at de afslutter konflikten. Mandag den 27. juni genoptager de arbejdet. CSC indgår overenskomst med HK/Privat.