Klokken er 10 om morgenen i Danmark, men i Brisbane, Australien, er klokken 19, og det er bælgravende mørkt allerede.
35-årige Christian Nielsen sidder i sin midlertidige australske lejlighed med udsigt over Brisbanes flod og imponerende skyline. Om en uge skal han og hans kone og toårige søn flytte i en mere permanent lejelejlighed, så de får plads til gæster fra Danmark samt den nye baby, der er på vej til september.
– Det er en kæmpe oplevelse at flytte til Australien, og det føles allerede, som om vi har været væk i et år på grund af de modsatte årstider. Lige nu er vi på vej mod efterår her, så ens indre ur er nærmest seks måneder foran, siger Christian Nielsen, der flyttede til Brisbane 31. december 2009.
– Noget af det bedste ved Australien er den storslåede natur. Brisbane er en storby med et dejligt klima, det er helt normalt at have swimmingpool, og man behøver ikke bekymre sig for, om det bliver godt vejr i morgen – for det bliver det!
Tog af sted uden job
Christian Nielsen og hans kone tog beslutningen om at prøve et nyt liv i Australien af for lidt over to år siden, da de begyndte at søge visum.
– Jeg har altid haft tanken om at prøve at komme til udlandet. Jeg overvejede USA på grund af it-verdenen, men min kone har rejst i Australien og ville gerne tilbage. Det er mest for at opleve noget nyt – og så var arbejdet en måde at gøre det på, fortæller han.
I sensommeren sidste år gik visumansøgningen igennem, og familien sagde straks deres lejelejlighed op og begyndte rejseforberedelserne. Han var ked af at forlade sit ellers nye job hos Energinet.dk, men der var forståelse for, at det var en proces, der var startet tidligere. Nogle måneder og 30 jobansøgninger senere befandt de sig på et hotel i Brisbane uden hverken arbejde eller bolig på hånden.
Christian Nielsen havde dog aftalt to jobinterviews i januar. Det viste sig, at det var en del nemmere at få et job, når han befandt sig fysisk i Australien, end at søge over nettet. Den ene samtale gav pote – 17. januar havde han en kontrakt på jobbet, som startede 1. marts, hvilket gav den lille familie en måned til at rejse rundt i Australien, hvor de fik kørt 3.000 kilometer.
Trådløse netværk i miner
Han har været snart en måned i sit nye australske job hos et lille firma, der laver specialiserede systemer til kulminedrift. Her arbejder han med et produkt til at lave trådløse mesh-netværk i åbne miner. Det adskiller sig fra normale trådløse netværk, der udgår fra ét access point, til at være ad hoc, hvor alle bilerne, der kører rundt i minen, har sit eget access point. De biler, der har forbindelse til hinanden, har dermed kontakt og er ikke afhængige af et centralt access point.
Christian Nielsen laver en kontorapplikation, han beskriver som en slags lille Google Earth, hvor man ser bilerne køre rundt ude i landskabet. Så kan bilerne rapportere til applikationen, hvor meget last de kører med, gps-position og for eksempel dækkenes temperatur, og man kan hurtigt overskue på kortet, hvilke biler der er ved at løbe tør for brændstof.
Han valgte lige netop det job, fordi han gerne ville arbejde med noget industrielt.
– Jeg har før arbejdet på Lindøværftet, og jeg kan godt lide at komme ud og røre ved de ting, jeg arbejder med. Det er mere interessant, at der er maskiner og robotter, der står og svejser ting sammen, og ikke bare informationer, der flyver rundt, siger Christian Nielsen.
Den lille familie er faldet godt til i Australien, selvom hans kone dog savner at arbejde. Hun er indtil videre hjemmegående, fordi hun er gravid.
De har ikke sat tid på, hvor længe de vil blive boende, men har dog en klar idé om, at de skal tilbage til Danmark på et tidspunkt, selvom de føler sig godt modtaget i det åbne australske samfund, som jo er skabt af tilflyttere:
– Det gode ved Australien er, at alle kommer et eller andet sted fra, siger Christian Nielsen.