Ophavsret

TPP = fri handel, men ufrit internet

Det åbne internet er igen truet, viser nye afsløringer fra Wikileaks.

Bag lukkede døre forhandler blandt andet USA, Canada, Australien og Japan om en ny handelsaftale TPP (Trans-Pacific Partnership), der på den ene side skal fremme frihandel, men på den anden side åbne for langt strengere copyright- og patentlovgivning og større pres på internetudbydere for at overvåge brugerne.

Dette fremgår af forhandlingsdokumenter offentliggjort af Wikileaks, der har fået indsigt i afsnittet omkring intellektuel ejendomsret.

Afsløringerne har bl.a. fået en koalition af civilsamfunds- og digitale interesseorganisationer til i protest at skrive et åbent brev til de 12 TPP-lande og til at lancere en global underskriftsindsamling. Koalitionen omfatter blandt andre it-politiske sammenslutninger som Electronic Frontier Foundation (EFF) og Australian Digital Alliance, sammen med eksempelvis Canadas største civilsamfundsbevægelse kaldet Council of Canadians med over 50.000 medlemmer.

Selv om Danmark ikke er med i TPP-aftalen, er PROSA kritisk over for både indholdet og forløbet omkring forhandlingerne, der helt klart kan få globale konsekvenser.

- Forløbet omkring frihandelsaftalerne ligner tidligere forsøg på at liste vidtgående restriktioner ind omkring internettet gennem aftaler, der forhandles i hemmelighed og uden for demokratisk kontrol. PROSA støtter derfor op om kampen mod disse aftalers indhold, som begrænser brugen af og tilgangen til det åbne internet, siger PROSAs formand, Niels Bertelsen.

Fra SOPA, PIPA og ACTA til TPP og CETA

PROSA har også tidligere været med til at bekæmpe indgreb over for det åbne internet som eksempelvis den europæiske ACTA-aftale og de amerikanske SOPA- og PIPA-aftaler. Indholdet i TPP omkring intellektuel ejendomsret og ISP-området ligner således indholdet i de andre til forveksling – ligesom i øvrigt de aktuelle forhandlinger mellem USA, Canada og EU, kaldet CETA.

Mens både SOPA og PIPA blev nedstemt i USA, blev ACTA nedstemt i EU-parlamentet sommeren 2012. Lige nu mobiliseres der også imod CETA, og den 25. november 2013 afleverede over 100 organisationer en fælles udtalelse til forhandlerne i protest mod, hvad de anser som både overdrevet og hårdhændet beskyttelse af store multinationale virksomheder og deres patenter.

TPP-landene er konkret USA, Canada, Australien, New Zealand, Japan, Mexico, Malaysia, Chile, Singapore, Peru, Vietnam og Brunei.