Arbejdsmarkedet, Fagforeningernes rolle, Outsourcing, PROSA internt

Udenlandske it-folk stiller krav til PROSA

Mere information på engelsk, internationalt fagligt fællesskab og kamp for bedre forhold for udenlandske it-professionelle. Det er nogle af de forslag, udenlandske medlemmer har til PROSA.

En solrig lørdag formiddag i oktober er otte udenlandske it-professionelle medlemmer af PROSA stået tidligt op til en workshop inden årets generalforsamling i PROSA/ØST for at give deres input til, hvad PROSA kan gøre for de udenlandske it-folk, der kommer til Danmark.

To projektledere i PROSA, Bjarke Friborg og Mikkel Hammer Nonboe, står for oplægget til de målrettede og idérige fremmødte udlændinge.

Der bor cirka 3.500 udenlandske it-folk i Østdanmark, anslår PROSA. Meget cirka. Men hvis det tal holder, er der tale om mindst fem procent af it-arbejdskraften i området. Det er en stor del af arbejdskraften – og den andel kan vokse i fremtiden, for verden er fyldt med dygtige it-folk, som er tiltrukket af de gode levevilkår og høje lønninger i Danmark. Flere tilfælde har dog vist, at de udenlandske it-folk ikke altid tilbydes samme arbejdsvilkår og lønninger som deres danske kolleger. I andre brancher, for eksempel byggebranchen, har dette betydet en underminering af arbejdsforholdene generelt. Dagens slogan er derfor: Hjælp dig selv – hjælp en udenlandsk kollega.

– Hvis ikke vi aktivt organiserer de udenlandske it-folk, vil det kunne forværre forholdene for alle it-professionelle i Danmark, mener Mikkel Hammer Nonboe.

– Men selvfølgelig er det ikke kun underbetalte folk, der kommer hertil. Der er også mange, der får en løn fuldt på linje med andre it-folk i Danmark. De er gode til deres fag, de taler bare ikke så godt dansk. Mange ved heller ikke, hvor meget en fagforening som PROSA kan betyde for dem. Derfor skal de aktivt involveres i vores fællesskab.

Mange lande

De otte udenlandske it-folk kom blandt andet fra Pakistan, Indien, USA, Guatemala og Italien. For manges vedkommende var det først efter ankomsten til Danmark, at de fandt ud af, hvad en fagforening også kan være.

– For en udlænding som mig var en fagforening en ny ting. Jeg vidste ikke helt, hvad det præcis gik ud på. Derfor tror jeg, det vil være en god idé at tilbyde mere information på engelsk om, hvad det er at være en del af en fagforening, foreslår Juan fra Guatemala – et land, hvor det ikke er unormalt at blive skudt, hvis man er medlem af en fagforening.

– Ja, det er vigtigt at informere folk om, at det ikke gør ens job usikkert at være medlem af en fagforening i Danmark, supplerer indiske Navdeep.

Selvom nogle udenlandske it-folk har dårlige forhold i Danmark, er det langtfra alle, påpegede de fremmødte. For dem er det lige så vigtigt, at PROSA kan tilbyde it-faglig opdatering, networking og et internationalt fagligt fællesskab.

På PROSAs delegeretforsamling i november mødte flere udenlandske medlemmer også op og var aktive på talerstolen. Her blev pakistanske Sadia Rehman valgt til Hovedbestyrelsen, og indiske Navdeep Nandrajog kom med i redaktionsudvalget.