Ungdom og iværksætterånd

Mange venture kapital-firmaer i Silicon Valley er begyndt at lede efter nyt investerings-talent uden for de traditionelle kredse. De opsøger eksempelvis helt unge "hacker"-typer, der hænger ud på San Franciscos forskellige in-cafeer.

Uden for café Ritual Coffee Roasters i San Franciscos mexicanske Mission-kvarter flagrer et rødt flag med hvide symboler. Flagene rummer en modificeret udgave af det sovjetisk-inspirerede hammer og sejl, men som i cafeens udgave skal ligne kanten på en kop kaffe.

Der er nu heller ikke noget specielt socialistisk over café Ritual Coffee Roasters i San Francisco. Tværtimod. Det er blevet det nye in-sted for iværksættere, der på bedste kapitalistiske facon leder efter ideen til den næste it-succes - den næste Facebook eller andet succesfuldt start-up firma.

Af samme grund er cafeen blevet et yndet jagtterræn for Silicon Valleys venture kapital-investorer, som ønsker at få en del af kagen i det, som muligvis kan blive ideen til det næste store internet-start-up.

<daglejere></daglejere>
- Når man går ind på Starbucks, så sidder folk med hver deres bærbare computer og sender e-mails til deres mor eller leder efter en lokalitet på Google-maps, siger Rich Moran fra venture kapital-firmaet VenRock.

- Men hvis du kommer på café Ritual Coffee Roasters, så sidder folk sammen og skriver koder, opdaterer deres blog eller laver noget med en ny "widget", som kan give dem en indtægt i denne uge.

De er daglejere i it-branchen.
Rick Moran fra Venrock er en af de mange venture kapital-investorer, der jævnlig kommer på café Ritual Coffee Roasters for at mødes med mulige succesfulde iværksættere, der hele tiden synes at blive yngre og yngre.
- Det er rart at se, at ikke alle unge iværksættere render os på dørene på Sand Hill Road, tilføjer Rich Moran og henviser til lokaliteten i Menlo Park, hvor alle de dominerende venture kapital-firmaer i Silicon Valley holder til.

- Det er befriende, at vi også er tvunget til at komme til dem, slutter Rich Moran fra VenRock.

Arbejdsformidlings-café
Blandt de steder, hvor venture kapital- investorer leder efter nyt talent, nævnes også to andre cafeer i San Francisco. Det drejer sig om Atlas Cafe og Coffee to The People. Sidstnævnte ligger i The Haights - det gamle hippiekvarter i byen.

Men det er først og fremmest på café Ritual Coffee Roasters, at de unge iværksættere kommer. Holdet bag fotodelings-siden Flickr holdt således ugentlige møder her - inden de blev opkøbt af Yahoo. Folkene fra Rubyred Labs - et webdesign-bureau - kommer ligeledes jævnligt her.

Café Ritual Coffee Roasters er ikke alene et sted for iværksættere, men fungerer i mange tilfælde også som det lokale arbejdsformidlingskontor for programmører.

Da den amerikanske iværksætter Brett Levine holdt møde på cafeen sidste måned med folkene bag sit nye unge firma, var et af punkterne på dagsordenen, at man manglede programmører, der var uddannet i at skrive koder i ActionScript - et programmeringssprog til Flash-animation. Derfor stillede Levine sig pludselig op på en stol og råbte ud over forsamlingen:
- Er der nogen her, som er gode til ActionScript. I så fald vil vi gerne hyre jer!

Resultatet var, at tre-fire programmører henvendte sig til Levines bord og udfyldte en jobansøgning.

Møder på cafeen
Iværksætteren Marcelo Rodriguez kommer på café Ritual Coffee Roasters næsten hver dag. Han har startet sit eget lille internetfirma, som han kalder for RF.com. Det står for RingFree. Ideen bag firmaet er, at man har udviklet en ny applikation, der gør det muligt at anvende en iPhone via Internettet - enten ved hjælp af Google talk, Yahoos eller MSNs tilsvarende servicer - frem for at anvende AT&T, som er Apples obligatoriske samarbejdspartner i USA. Altså en slags Skype for iPhonen.

Marcelo Rodriguez har mødt stor interesse fra blandt andet Cisco og har mødtes med indtil flere ledere fra det store netværks-komponent-firma i Milpitas.

Møderne er naturligvis foregået på Ritual Coffee Roasters i San Francisco.
Tidligere ville dens slags møder ofte have fundet sted på værtshuset Buck's i Woodside nede i Silicon Valley. Men interessen for, hvad unge programmører og andre iværksættere har af ideer, er i dag så stor, at disse i mange tilfælde bestemmer mødestedet. Venture kapital-investorer og eventuelle samarbejdspartnere må således i dag køre de godt 60 kilometer op fra Silicon Valley til udvalgte in-cafeer i San Francisco for at holde forretningsmøder på eksempelvis Ritual Coffee Roasters - og ikke som tidligere omvendt.

Og der er naturligvis gratis internet-forbindelse til cafeens cappuccino-drikkende publikum.

Yngre og yngre
Det har længe været et faktum, at mange af de mest succesfulde it-virksomheder i Silicon Valley er startet af meget unge mennesker. Tag blot Mark Zuckerberg fra Facebook som en slags guldstandard for denne udvikling.

Men i dag er it-trenden, at mange iværksættere og programmører bag nye succesfulde firmaer er endnu yngre. Mange er endnu ikke fyldt 20 år.

- Mange iværksættere i dag har aldrig haft et job, endsige en uddannelse, men starter simpelthen med at tænke i retning af "hvordan kan jeg skabe mit eget internet-firma", siger venture kapital-investoren Ron Conway.

Som et eksempel peger Conway på Kristopher Tate, som blot var 17 år, da han startede foto-delingssiden Zoomr. Af samme grund måtte hans forældre underskrive kontrakten med Conways venture kapital-firma, da det unge firma skulle grundlægges for to år siden.

Et andet eksempel er Adil Lalani, der skrev koderne til sin første webservice, da han var 16 år, og som han senere solgte for 1,25 millioner dollar. Senere - som en olding på hele 21 år - grundlagde han video-delingssiden Eatlime, der allerede har fået massiv økonomisk opbakning.

- Jeg elsker de fyre fra Eatlime, siger investoren Tim Draper fra det kendte venture kapital-firma Draper Fisher Jurvetson.

Sat i system
En af de organisationer, der for alvor har sat jagten på helt unge programmør-talenter i system, er fænomenet Y Combinator.

Navnet udspringer af en obskur matematisk formel, der beskriver, hvordan en funktion skaber en anden funktion. Dette skal - i overført betydning - henvise til, hvordan det er firmaets mål - at skabe nye firmaer.

Y Combinator er skabt af den legendariske iværksætter og essayist Paul Graham. Han skabte i sin tid Viaweb, som han solgte til Yahoo i 1998. Han er desuden kendte for en række essays - blandt andet artiklen "How to Start a Start-up".

Ideen til Y Combinator fik Paul Graham, da han en dag holdt et foredrag på Harvard Universitet, hvorfra han selv er uddannet. Han opfordrede de unge studerende, der læste computervidenskab, til - hvis de havde en god ide - at opsøge rige privatpersoner og bede dem om penge.

- Ja, I skal altså ikke lige spørge mig, tilføjede han.

De unge studerende kigge på ham med forbløffelse.

- I det øjeblik følte jeg mig som en total idiot, husker Graham.

Ramen nudelsuppe
Derfor skabte Paul Graham Y Combinator, der skulle gøre det til dets specialitet at opsøge - og finansiere - helt unge "hacker"-typer med en god idé til et nyt it-startup-firma.

Y Combinator efterspørger to gange om året ansøgninger fra unge, friske programmører, som drømmer om at få foden under eget it-bord og skabe deres eget firma. Det medfører som regel en strøm på godt 200 ansøgninger fra unge håbefulde drømmere. Af disse udvælges som hovedregel otte, der alle inviteres til et ugelangt seminar på enten den amerikanske vest- eller østkyst, hvor de får assistance til at udarbejde deres forretningsplan og bliver sat i forbindelse med et netværk af professionelle it-folk.

Den økonomiske investering fra Y Combinators side er sølle 6.000 dollar, hvilket viser, at det er Y Combinators hensigt blot at søsætte de unge firmaer - den videre færd over havet må andre finansiere.

Som en forretningsmand udtrykker det: Beløbet giver to unge programmører mulighed for at side ved en computer, skrive koder og spise ramen nudelsupper over en sommer.

Dansk deltagelse
Flere firmaer er startet under Y Combinators paraply - og er siden overgået til finansiering fra anden side og for endelig at fremstå som selvstændigt it-firma.

Det mest kendte er nok den sociale medie-side Reddit, men også kalender-siden Kiko.com.

Et af de første forsøg på at starte et foretagende gennem Y Combinator var Infogami, som blev skabt af programmøren Aaron Swartz - der som 14-årig skrev den såkaldte RSS 1.0 specifikation. Infogami kom dog til at ligge stille i et stykke tid - faktisk indtil Swartz i samarbejde med den danske programmør Simon Carstensen oprettede Jottit, der stort set arbejdede med den samme web-idé som Infogami.

Infogami-udløberen Jottit er, så vidt vides, den eneste Y Combinator-skabt start-up med dansk deltagelse.

- Prisen på serverplads og adgangen til gratis open source-software gør det ekstremt billigt at starte et nyt internet-firma, siger medstifteren af Y Combinator, Jessica Livingston, til Prosabladet.

- Det gør, at muligheden for at skabe noget revolutionerende og cutting-edge ikke længere er forbeholdt store firmaer eller folk med mange penge. Alle kan være med. Og det er Y Combinators mission at støtte disse nye initiativer med både know-how og penge, slutter Jessica Livingston fra Y Combinator.

Næste mulighed for at indsende ansøgning med gode ideer til nye internet-firmaer er 17. oktober 2008.
ycombinator.com/w2009.html