Arbejdsmarkedet, Løn, Ansættelsesforhold

Vikarlov åbner for efterbetaling

Nu kan vikarer udsendt af et vikarbureau søge om efterbetaling af løn, ferie med mere helt tilbage fra 2008. Årsagen er en helt ny lov gennemført pr. 1. juli 2013.

Det var et krav fra EU, at gennemføre vikardirektivet senest den 5. december 2011, men det lykkedes ikke. I stedet har det taget folketinget ca. 5 år, at implementere direktivet. Det har betydet, at man i denne periode ikke har kunnet sikre vikarer rettighederne i loven som forudsat. Men nu er det endeligt vedtaget og loven skal i hovedtræk sikre vikaren mod ringere arbejdsvilkår, sammenlignet med de øvrige ansatte i (bruger)virksomheden.

Hvem er omfattet af loven?

Du er kun omfattet af loven, hvis du bliver ansat som vikar af et vikarbureau og bliver udsendt til en brugervirksomhed. Ved brugervirksomhed skal forstås, den virksomhed der modtager vikaren. Der skal således være et trepartsforhold, hvor brugervirksomheden har til opgave at lede og føre tilsyn med de opgaver, vikaren skal udføre.

Loven gælder ikke, hvis du som vikar bliver omfattet af vikarbureauets overenskomst, der er indgået imellem de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark. Såfremt der ikke er nogen overenskomst, kan vilkårene forhandles mellem vikaren og vikarbureauet. Kontakt Prosa, hvis du er i tvivl om hvorvidt du er omfattet af en overenskomst i din kontrakt.

Hvilke rettigheder giver denne lov dig, som vikaransat gennem et vikarbureau?

 Loven indfører et ligebehandlingsprincip, hvorefter du som vikar får samme rettigheder og vilkår som brugervirksomhedens egne medarbejdere.  Det betyder, at du for så vidt angår løn, arbejdstid, overarbejde, pauser, hvileperioder, ferie mv. skal ligestilles med de øvrige medarbejdere i brugervirksomheden.

Det er dit vikarbureau, der skal sikre dig disse rettigheder og vilkår og du har ret til at få oplysninger omkring ansættelsesvilkår, der gælder i brugervirksomheden.
Loven skal endvidere sikre, at du får adgang til samme kollektive faciliteter på brugervirksomheden og at du får oplysninger omkring ledige stillinger i virksomheden. Det er derfor vigtigt, at du er afklaret omkring hvilke rettigheder og goder brugervirksomheden tildeler sine medarbejdere. Dette kan du opnå ved direkte at spørge vikarbureauet, der har pligt til at oplyse dig omkring disse detaljer.  

Det er vigtigt at bemærke, at loven ikke tildeler dig funktionærstatus. I stedet vil du som vikar, der udfører funktionærarbejde i brugervirksomheden, have samme rettigheder og vilkår sikret ved funktionærloven.

Med loven er du endvidere sikret mod jobklausuler. Det betyder, at vikarbureauet ikke må pålægge klausuler i din kontrakt, der forhindrer dig i at opnå ansættelse hos for eksempel brugervirksomheden. Hvis du allerede har eller får en lignende klausul i din kontrakt, skal du kontakte Prosa hurtigst muligt, så vi kan hjælpe dig med at blive løsrevet fra denne ugyldige aftale.  

Vikarloven skal således sikre vikaren ensartede behandling med de andre fastansatte i brugervirksomheden. For vikarbureauet betyder det et stort arbejde, da de i forbindelse med en ansættelse skal sikre, at ligebehandlingsprincippet finder anvendelse.  Derfor ser vi det i Prosa ikke utænkeligt, at der med tiden vil være flere vikarer, der er omfattet af en kollektiv overenskomst indgået ”af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark” som det så elegant hedder i loven.  

Sørg for at få din kontrakt gennemset af Prosa inden du skriver under. Kontrakter og andre forespørgsler hertil kan sendes til faglig@prosa.dk.