Softwarepatenter

Bevar forbud mod softwarepatenter

Et nyt europæisk patentsystem må ikke blive en glidebane mod at kunne patentere software.

 

Sidste år banede det danske formandskab vejen for en løsning af en årelang sag om etableringen af en fælles patentdomstol i EU-regi.

Justitsministeriet har nu meddelt, at etableringen af patentdomstolen vil være an afgivelse af dansk suverænitet, som der skal en folkeafstemning til at vedtage, såfremt der ikke kan opnås et 5/6 flertal i Folketinget. Som det ser i øjeblikket, vil Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemme imod, og dermed er det lagt op til en folkeafstemning om emnet.

Som udgangspunkt syntes PROSA, at der er en god idé, at der oprettes et enkelt, billigt og effektivt patentsystem i Europa, og at muligheden for at retshåndhæve patentet forbedres. Men den foreslåede løsning kan betyde en glidebane hen imod, at det bliver muligt at få godkendt softwarepatenter. Selvom det ikke er tilladt i dag at patentere softwareløsninger, har den europæiske patentorganisation (EPO) godkendt mange softwarepatenter på uklar basis.

Da den nye patentdomstol skal placeres sammen med EPO, kan det frygtes, at der på europæisk plan vil ske en glidning, som kommer til at medføre, at det bliver muligt at få godkendt softwarepatenter.

PROSA er af mange grunde imod, at software kan patenteres. Patenter kan bremse den teknologiske udvikling, besværliggøre open source-projekter og favorisere store virksomheder, der har de nødvendige ressourcer til at forfølge et patent, og det gør det sværere at etablere innovative små og mellemstore virksomheder.

Softwarepatenter er ikke nødvendige for at kunne udvikle en forretningsidé. Meget af den udvikling, nettet er undergået, skyldes, at folk har stået på skuldrene af hinanden og udviklet videre på andres idéer. Hvis softwarepatenter indføres, vil det blive langt dyrere og mere besværligt at udvikle nye systemer og funktionaliteter, og det vil derfor hæmme innovationen og væksten.

Et nyt patentsystem skal derfor sikre, at der ikke indføres patenter på software, hverken direkte eller indirekte. Det er derfor vigtigt, at en ny domstol er uafhængig af EPO, og at den danske patentlovs forbud mod softwarepatenter opretholdes.