Gamle computere bliver i stigende grad genbrugt i Danmark som terminaler i nye netværk. Jyllandsposten fortæller i en artikel om Århus Skolevæsen, der stadig bruger computere, der er så forældede, at de under normale omstændigheder ville være blevet skrottet.
Små krav
En af de institutioner, der har taget del i projektet er Samsøgade Skole. De gamle computere kører alle med et lille stykke software, der får dem til at fungere som terminaler i et netværk. Skolens server registrerer tastetryk og museklik i de enkelte terminaler, foretager computeropgaverne og sender resultatet tilbage til de terminalerne som skærmbilleder. Den installerede software kræver ikke det store: 30 MB plads på harddisken, 2 MB RAM og så ellers en tilstrækkelig båndbredde til at transmittere skærmbillederne til computeren.
Samsøgade Skole har fået computerne af skatteforvaltningen, og der er tale om Pentium 100 Mhz maskiner med beskedne 32 RAM. På trods af disse beskedne tal, er computerne altså udstyret med mere kapacitet end nødvendigt.
Store besparelser, men dyrt at etablere
Selv om skolen kører med en ældre version af serversoftwaren dækker de gamle computere 80 pct. af skolens IT-behov dvs. internet, tekstbehandling, regneark, database og e-mail. Samtidig er der store besparelser tidsmæssigt ved at man ikke skal bruge tid på at logge på, hvor man kan bruge op til fem minutter på at starte en almindelig PC. Skolen kunne få større brugsmuligheder for terminalerne, hvis man var villig til at opgradere til den seneste softwareversion, men de har ifølge IT-chef Steen Sørensen foretrukket at spare pengene.
Det har været relativt omkostningstungt at få netværket op at stå på Samsøgade Skole, hvor der har været involveret en del dyre konsulenttimer. Men efter det er kommet op at køre, bliver der brugt meget få ressourcer på den løbende vedligeholdelse og udskiftning af maskiner. Eksempelvis tager det kun Steen Sørensen tre til fire minutter at klargøre en gammel PC med et netkort til at blive koblet på netværket.
En meget stor gevinst ligger i at samtlige 50 lærere med tilknytning til skolen har en hjemme-PC, der på samme måde fungerer som terminal med opkobling til skolens server, hvorfra de så kan hente elevtekster, rette dem, lægge opgaver ud osv. Det smarte er også at stort set hvilken som helst computer vil kunne bruges til formålet, og at der således ikke skal investeres i hardware.
Århus Kommune har sparet millionbeløb på denne metode. Dels er der sparet 4 mio kr. på hardware-siden. Dels er der store besparelser ved at der ikke skal installeres software ude hos den enkelte bruger, men at dette klares på serveren. Dels har det givet et markant fald (70%) i henvendelser om brugersupport, da brugernes muligheder for selv at lave rod på computeren stort set er elimineret.
It og samfund