Open Source, Software, Ophavsret, Softwarepatenter

Gode jura-råd om Market-apps

Hvis du pønser på at sælge dine apps, er lidt basal viden om lovgivning på sin plads. For eksempel kan du risikere at skulle betale store sagsomkostninger, hvis din app krænker ophavsretten.

Som udvikler skal man ikke lade sig skræmme af alt det formelle omkring distributionen af sine apps. Det er bare med at komme i gang, og så skal man nok finde ud af det undervejs. Men der er alligevel nogle overvejelser i den mere juridiske afdeling, der er værd at gøre sig – om ikke andet så for en sikkerheds skyld.

Advokat Jesper Langemark fra advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted har kigget på sagen, og her kommer hans råd og kommentarer:

– Hvis du seriøst begynder at udvikle og distribuere betalings-apps, kan det være en god idé at oprette et selskab. Det betyder blandt andet, at du ikke kan blive gjort personlig ansvarlig, hvis du skulle blive ramt af et stort sagsanlæg.

– Det er en god idé at inkludere dit eget sæt salgs- og licensbetingelser i en tekst, som brugeren skal acceptere. Enten ved at brugeren bekræfter betingelserne med et klik eller implicit ved at tage app'en i brug. Det skal være formuleret i betingelserne. Der findes ikke et sæt autoriserede EULA-tekster (End User License Agreement), så du må kigge dig omkring og blive inspireret af, hvad andre har gjort (uden at kopiere licensvilkårene direkte).

– EULA'en skal mindst definere, hvad brugeren må anvende app'en til, hvilket ansvar udvikleren har (og specielt ikke har), og hvilket lands lovgivning der eventuelt skal anvendes, hvis der kommer et søgsmål mod udvikleren.

– Der er ingen garanti for, at de betingelser, man får brugeren til at acceptere ved køb af app'en, i alle tilfælde vil kunne håndhæves, hvis det kommer til en sag. Det gælder specielt, hvis køberen er en almindelig forbruger, som det typisk er tilfældet på Android Market.

– Reglerne for fjernsalg, købeloven, markedsføringsloven og e-handelsloven er nogle af de regelsæt, som kommer i spil i forbindelse med onlinesalg af apps. Regelsættene er til for at beskytte forbrugeren og fastlægger eksempelvis forbrugerens fortrydelsesret og krav til, at sælgeren identificerer sig tydeligt. Reglerne i købeloven kan kun blive anvendt i forbindelse med betalings-apps.

– Det kan være meget svært at overskue alle reglerne, og det bliver ikke nemmere af, at man på Android Market som udgangspunkt henvender sig til alle verdens forbrugere. Så potentielt er det alle landes forbrugerlovgivning, der kan komme i spil. Andre regelsæt som eksempelvis ophavsretten egner sig mere til et globalt marked, men også her kan der spille nationale forhold ind.

 

Din aftale med Google

Android Market Developer Distribution Agreement er den aftale, man som udvikleren indgår med Google for at sælge sin app på Android Market. Det er tungt jurastof, og store dele af den er helt standard for den type aftaler. Men her er nogle af de vigtigste punkter set fra et udviklersynspunkt:

 

Du har ansvaret

– Udvikleren og ikke Google er juridisk set sælgeren af app'en. Det er derfor udvikleren selv, der er ansvarlig over for køberen af app'en. Det er den grundlæggende præmis og afgørende for alle øvrige juridiske forhold.

 

Google kan inddrive erstatning hos dig

– Det er entydigt udvikleren, der skal sikre, at app'en ikke på nogen måde krænker tredjeparts rettigheder i form af ophavsret og patenter (afsnit 5.5). I praksis vil en erstatningssag formentlig ofte i første omgang blive rettet mod Google, og hvis Google ender med at skulle betale en erstatning, har virksomheden ret til at inddrive pengene hos udvikleren (afsnit 13). Det fremgår af vilkårene, at udvikleren i en sådan situation skal friholde Google krone for krone både for selve erstatningen og for Googles advokatomkostninger m.v. – uden noget beløbsmæssigt loft.

 

Google opererer efter amerikansk ret

– En erstatningssag kan blive en dyr affære, da Google kan køre sagen efter amerikansk lov. I amerikansk ret kan man i visse stater – i modsætning til dansk lovgivning – lægge et strafbeløb oven i dækningen af tabet, hvilket kan resultere i meget store erstatningssummer.

 

Du har rettighederne – sådan da

– Udvikleren har alle rettigheder til app'en, men i afsnit 5.1 giver udvikleren Google ret til at anvende produktet (app'en) til at forbedre Android-platformen. "Android-platformen" er ikke præcist defineret, hvilket muligvis er helt bevidst fra Googles side. Under alle omstændigheder giver formuleringen rent formelt Google meget frie hænder til at inkorporere app'en eller dele af den i Android-platformen.

 

Du skal aflevere 30 procent

– Google tager i dag 30 procent af salgsprisen for app'en i Transaction Fee. Men i afsnit 3.2 forbeholder Google sig ret til ensidigt at ændre Transaction Fee. Det er usædvanligt, at den ene part i en aftale har ret til ensidigt at ændre på et så centralt vilkår.

 

Køberen har brugsret til evig tid

– Køberen får ifølge afsnit 5.4 en global og evigtvarende licens til at benytte app'en. Det betyder, at udvikleren ikke i sin egen EULA over for køberen for eksempel kan gøre brugen af app'en tidsbegrænset eller begrænset til et bestemt geografisk område.