It-drift, Open Source

Open source i staten: En lille revolution

Tobias Fonsmark var primus motor, da Statens It fik sin ilddåb på årets udgave af BornHack. Den 48-årige it-arkitekt har som medarrangør af BornHack ansvaret for det politiske indhold på hackerfestivalen.

 

Hvorfor er der ikke mere open source i staten?

Det spørgsmål har Tobias Fonsmark stillet sig selv mange gange, siden han fik øjnene op for open source for cirka ti år siden. Som medarrangør af BornHack og med ansvar for det politiske indhold, tog han derfor sidste år kontakt til direktøren i Statens It, Michael Ørnø, og inviterede ham til en debat, hvor deltagerne blandt andet diskuterede det emne.

Efterfølgende har han holdt flere møder med Michael Ørnø, og Tobias Fonsmark er begejstret over den åbenhed, han er blevet mødt med i Statens It, som han havde mistænkt for at være præget af ”væg-til-væg Microsoft”.

– Jeg er selv blevet mere og mere overbevist om styrken ved at anvende open source. Det er en blanding af filantropi og idealisme, som ligger bag ønsket om mere open source i staten, men det giver god mening på alle punkter. Jeg mente, at der på BornHack ville være både velvilje, interesse og frivillige kræfter, der ville bruge tid på at hjælpe med at udvikle en open source-klient til staten. Og den formodning holdt stik, siger den 48-årige it-arkitekt.

Tobias Fonsmark er medarrangør af BornHack med ansvar for det politiske indhold på hackerfestivalen.

Resten er historie. I år havde Statens It og Michael Ørnø arrangeret fire workshops sammen med Tobias Fonsmark for at udvikle SIA Open til medarbejdere i staten. De fire møder handlede om operativsystemet, backend, brugerstyring og klientapplikationer – og der dukkede langt flere deltagere op end forventet.

– Det var en kæmpe succes, og vi er godt på vej med at udvikle en god løsning. Det bliver jo ikke en kæmpe revolution i Statens It, men det er et lille skridt i en god retning. De starter med en lille gruppe medarbejdere, hvor der ikke er råd til computere med Windows, men forhåbentlig kan det med tiden vokse i bredden med flere applikationer og i højden med flere brugere, siger Tobias Fonsmark.

Foreløbig har deltagerne fra Statens It installeret en maskine, så man kan se, hvordan det fungerer med en open source-klient. For folk, der er vant til at bruge Microsoft-produkter, er det en ny virkelighed, men langt de fleste bliver ifølge Tobias Fonsmark positivt overraskede over Linux og tilhørende open source-applikationer.

– Det fungerer nemmere, end du tror. Hvis du har en gammel bærbar, der er blevet træt og langsom efter nogle år med Windows, så bliver det pludselig en ny og hurtig maskine, hvor alt fungerer. For mange er det en ret stor oplevelse at prøve, siger Tobias Fonsmark.

BornHack – nu på Fyn

BornHack er en dansk hackerfestival, der henvender sig til alle med interesse for og kærlighed til teknologi og it-sikkerhed. I år fandt BornHack sted for fjerde gang i dagene 8. til 15. august. Efter tre år på Bornholm er festivalen nu flyttet til Gelsted på det vestlige Fyn.

Deltagerne præsenterer egne projekter, udveksler idéer og erfaringer og tager del i debatter. BornHack står for at opbygge hele infrastrukturen – herunder strøm, scene og internetforbindelse – mens deltagerne medbringer alt andet udstyr.

PROSA Ung er en af hoved­­sponsorerne og har deltaget i BornHack hvert år. Næste års festival finder sted fra den 11. til 18. august. Du kan læse mere på bornhack.dk