Dataliberation.org. Selve navnet lyder som et hjemsted for idealister, der kæmper for retten til kontrol over egne data. Og et besøg på webadressen for "data liberation front" afslører da også grafik med røde knyttede næver og lænker, der brydes.
Men tag ikke fejl, det er Big Business, der står bag det militant udseende og minimalistiske website. Dataliberation.org er nemlig dækadressen for en række Google-forskere, der enten har søgegigantens velsignelse eller påbud til at få oprettet sitet, der står i databeskyttelsens tegn.
Formålet med projektet er ifølge hjemmesiden at gøre det nemmere for Google-brugere at flytte deres data ind og ikke mindst ud af Googles datasky. På websitet råder projektteamet alle brugere til at stille følgende spørgsmål, inden de kaster sig over Googles og andre udbyderes tjenester:
1. Kan jeg trække alle mine data ud igen?
2. Hvor meget vil det koste at få mine data ud?
3. Hvor meget tid skal jeg bruge på at få mine data ud?
De ideelle svar på spørgsmålene mener forskerne er:
1. Ja.
2. Ikke mere, end jeg betaler i øjeblikket.
3. Så lidt som muligt.
Men sitet indeholder også andre ting end de holdninger, som på mange måder tager ordene ud af munden på de modstandere, som hidtil har advaret mod at deponere personlige data hos internetgiganter som Google.
Forskergruppen opregner en lang række Google-tjenesters muligheder for at eksportere data. Ser man på oplysningerne om tjenesten Google Docs, kan man læse om en måde at eksportere alle data på, som nok vil overraske de fleste brugere. I Google Docs, under "handlinger/flere indstillinger/eksporter", er det muligt at eksportere op til 2GB data som en zipfil.
En hurtig afprøvning afslører en velfungerende og hurtig leverance. Til overflod kan man, i stedet for at vente på, at Google-servere får dannet zipfilen, bede om at få tilsendt en e-mail, når filen er klar.