Google vil nu ophæve den internetcensur, som hidtil har betydet, at en lang række søgeresultater med systemkritisk eller historisk faktuelt indhold bliver bortfiltreret hos Google på den kinesiske del af internettet. Dermed bringer søgegiganten sig på direkte kollisionskurs med de kinesiske myndigheder, som så sent som sidste år skærpede kontrollen med internettrafik.
Statslige hackere
Baggrunden for Googles nye kurs er, at virksomheden i slutningen af sidste år oplevede massive kinesiske hackerangreb, som blandt andet rummede forsøg på at skaffe sig adgang til indholdet af flere kinesiske systemkritikeres Gmail-konti hos Google.
Den kinesiske angrebsbølge udløste så i starten af januar en særdeles klar kritik af Kina i et officielt blogindlæg fra Google, som også bebudede ophævelsen af den censur, som virksomheden hidtil har bedrevet på linje med blandt andre Microsoft og Yahoo i Kina.
Flere it-sikkerhedseksperter vurderer, at de kinesiske hackere efter alt at dømme har været bestilt eller støttet af den kinesiske stat til at udføre angrebene.
Yahoo følger trop
Mens der i skrivende stund ikke foreligger nogen officiel reaktion fra de kinesiske myndigheder, er flere kinesiske bloggere begyndt at reagere på Google-udmeldingen. Moderate bloggere vurderer, at det er dumt af Google at satse på en konfrontation ved at reagere på en måde, der udelukker de kinesiske myndigheder fra at reagere uden at tabe ansigt. Mere nationalistisk orienterede bloggere råder Google til at "skride ud af landet".
Til gengæld udløser Googles erklæring begejstring hos flere vestlige borgerrettighedsorganisationer. Amerikanske EFF sender ros til Google, som organisationen tidligere har kritiseret for censuren. Journalister Uden Grænser er også positive. Og udmeldingerne fra Google ser ud til at smitte. Senest har Yahoo udtrykt støtte til Googles reaktion, selvom Yahoos kinesiske samarbejdspartner, Alibaba Group, er uenige i Yahoos 'ryggesløse' opbakning.