Software

Google vil sætte Javascript på porten med Dart

Google benyttede Goto-konferencen i Aarhus til at søsætte det nye browsersprog Dart med danske rødder.

Google vil gøre det nemmere at skrive store webapplikationer. Det skal ske med et helt nyt sprog med navnet Dart. Klædt ud som Darth Vader – fangede De den? – introducerede Lars Bak, som står bag Chrome-browserens Javascript-motor V8, et helt nyt sprog, som skal sætte Javascript på porten, eller i hvert fald vise at scripting i browseren kan være mere effektivt end, hvad der hidtil er set.

Det skete på Goto-konferencen, der slog dørene op mandag, i selskab med Gilad Bracha, der har mange års erfaring som sprogmand inden for Smalltalk og Java.

Javascript mangler struktur

Der er en række problemer med at skrive store webprogrammer i dag, mener Lars Bak. Der er ikke meget struktur i Javascript, biblioteker indlæses ved at sætte scripts i forlængelse af hinanden, og mangel på statiske typer gør det svært at bruge værktøjer. Javascript er dog ikke den direkte konkurrent, mener Lars Bak.  Det er derimod mobilapplikationer, som er skræddersyet til bestemte miljøer uden portabilitet.

– Succes for mig. Det er, når der kommer et firma, som siger "Vi har lavet en stor webapplikation i Dart. Det har forbedret vores produktivitet." Det er mit succeskriterium. Vi ønsker at innovere inden for webområdet, fortæller Lars Bak til Prosabladet.

Objektorienteret sprog

Dart er ifølge ophavsmændene et simpelt objektorienteret sprog, som til forveksling godt kan ligne Javascript. Som i Java og C# er der nedarvning via interfaces, men med tiknyttede factories, lidt ligesom ved dependency injection, selvom inspirationen kommer et andet sted fra. Interfaces kan have constructors, som blot viderestiller til den tilhørende factory.

Der er ikke tråde i Dart, men derimod isolates, som minder om actors fra Erlang, altså objekter, der afvikles i deres egne tråde uden at dele hukommelse med resten af systemet og kommunikerer via meddelelser. Sproget kan byde på statiske typer som kan tilvælges efter behov.

Dart-systemet vil ikke forhindre, at et program afvikles, selvom der er typefejl – for måske kører det fint alligevel, som Lars Bak og hans kolleger pointerer. Dart har sin egen virtuelle maskine, men sproget kan også omkompileres til Javascript og afvikles i for eksempel en iPad.

Tidligt kig

Endnu er der tale om et tidligt kig på det nye sprog, og selvom det næste naturlige skridt er at integrere Dart med Chrome, er det ikke modent nok endnu, pointerer Lars Bak.

Prosabladet tager en længere snak med Lars Bak og ser nærmere på det nye websprog i en kommende artikel. Der er mere information om og værktøjer til det nye sprog på adressen Dartlang.org.