Nørdernes himmel ligger i en skummel kælder i en nedlagt handelsskole i Risskov ved Århus.
En tirsdag aften i august er de samlet til månedens Tech Talk Tuesday, der afholdes af den nystartede forening af nørder, Open Space Aarhus.
Det store kælderlokale er sparsomt dekoreret med en chip-skulptur hængende på den ene væg. Betonstøtter indrammer loftet og lokalet, der er fyldt med både, hvad der ligner elektronikskrammel, og brugbare dimser og dippedutter. Der er mange fremmødte denne tirsdag aften, omkring 60, og der er slet ikke stole nok til alle.
– Jeg tror, vi har ramt rigtigt i forhold til, hvad folk vil have. Hackerspaces er moderne, fordi der er kommet open source-ting, som gør værktøjer, der før var dyre, tilgængelige for folk, der kan styre software og lave noget hardware, forklarer Jacob Pedersen, der er en af initiativtagerne til hackerspacet.
Open Space Aarhus er en forening for små foreninger, der fandt ud af, at de med fordel kunne slå sig sammen. Siden det første møde i maj måned er blandt andre Hack Århus, Ubuntu Danmark og Seniorer uden Grænser kommet med, og flere små foreninger kommer hele tiden til.
En af initiativtagerne, softwareudvikleren Flemming Frandsen, der kommer fra Hack Århus, har stået for adgangssystemet til kælderlokalerne. Det kører på embeddede controllere med RFID-kort som nøgler, så medlemmerne, der betaler 150 kroner om måneden i kontingent, kan komme og gå, som de vil, og arbejde på deres projekter. Der er planer om, at systemet også skal kobles op på et fadølsanlæg, så det bliver nemmere at holde regnskab.
Mikrocontrollere og 3D-scanning
Nogle af deltagerne holder små oplæg a 15 minutters varighed. Den første oplægsholder er Mark Moore fra uddannelsesinstitutionen Århus Tech, der fortæller om sit fritidsprojekt med programmet DAVID Laserscanner, der kan lave en 360 graders 3D-scanning med en streglaser. Han viser begejstret sine eksperimenter frem på en projektor.
Laseren virker ved at opfange objektets afstand til baggrunden, og den gratis version af programmet har fuld funktionalitet, bortset fra at man ikke kan gemme sine scanninger. Mark Moore har bygget hele opstillingen selv og købt en stepmotor til at sikre, at objektet bliver scannet hele vejen rundt. Den drejer præcis 12 grader ad gangen.
– Man kan sætte programmet op til alt med XML. Jeg har lavet et flowchart til at illustrere alle mulighederne, afslører han og mødes med begejstrede tilråb fra forsamlingen. De kan godt lide flowcharts.
Navnet 'hackerspace' kommer næsten til sin ret i det næste oplæg, der handler om standarder for digitalt tv, hvordan dataene krypteres – og hvordan de (måske) kan brydes.
Oplægget efter holdes af den 16-årige Thomas Jespersen, der går på HTX og har programmeret, siden han var otte år gammel. Han fortæller om sine projekter med embedded elektronik, som han bruger alle sine lommepenge på. Han har blandt andet lavet en vejrstation for en havn med mikrocontrolleren Arduino, en RFID-pengeskabslås, en ultralyds-afstandsmåler og en wifi sms-gateway. Nu er han i gang med at lave sit eget firma, så han kan tjene penge på sine projekter.
– Det fede ved embeddede controllere er, at de arbejder i real time – det vil sige svarer og forstår med det samme, og at de har en lavere pris, strømforbrug og fejlrate end computere, fordi de kun er programmeret til den opgave, de skal varetage, forklarer Thomas Jespersen.
Open source 3D-printer
"Snak med dine mednørder" står der på projektoren i den lange pause på 30 minutter, der er indlagt i programmet.
Ved døren ud til grillen og de udendørs rygefaciliteter står Open Space Aarhus’ stolthed: en 3D-printer, der selvfølgelig kører på open source-software.
Manden bag, ingeniør Christian Perti, der til daglig arbejder på Teknologisk Institut, viser en intenst stirrende skare på omkring 20 personer, hvordan han på otte minutter kan printe en 3D-frø af ABS-plast, også kendt som det plastic, Lego-klodser er lavet af.
– På arbejdet kan vi printe ting af aluminium og stål. Denne her Replicator G bruger open source, og det er lidt noget juks i forhold til de dyre 3D-printere. Men siden jeg arbejder med det til hverdag, tænkte jeg, at jeg kunne lave et lille projekt herinde, siger han beskedent om 3D-printeren, der tydeligvis er et stort hit blandt de forsamlede nørder.
Formanden for Open Space Aarhus, datalogen Helle Friis Petersen, har et bud på, hvorfor folk gider komme i deres lokaler og arbejde med projekter i fritiden.
– Jeg tror, der er mange, der har siddet og nørklet med noget derhjemme. De kan slet ikke lade være. Her har vi også flere materialer, folk kan bruge, og folk kan spørge hinanden og hjælpe hinanden med projekter, siger Helle Friis Petersen.
– Og så er det sjovt. Der sker en masse, og folk snakker på kryds og tværs. Det er fedt at mødes med ligesindede nørder.