It og samfund

High tech trends 2005

Traditionen tro vover PROSAbladet det ene øje - og sit gode omdømme - og forudser på denne plads en række trends, der vil komme til at spille en væsentlig rolle i det nye år indenfor hightech industrien. Men vi gør det ikke alene. Vi læner os op af eksperter, rapporter, interviews - og almindelig sladder i industriens gange og direktionslokaler.

 

Her har du en oversigt over de vigtigste trends i 2005. Den første kalder vi "fart er ikke alt". "Clock speed"er død. Chipfremstillere som Intel og Advanced Micro Devices (ADM) vil i 2005 søge nye veje for at forbedre den måde servere og pc'ere opererer på - snarere end at presse stadig flere transistorer ind på et mindre og mindre område. Det kan betyde, at Moores lov fra 1965 kommer under beskydning.

- Moores lov er blevet brugt til at forklare noget yderst kompleks på en simpel måde, siger Bernie Meyerson fra IBM's researchafdeling.

Chipfremstillere vil i stedet fokusere på "dual-" og "multi-core" systemer, der kræver mindre afkøling, tilføjer han.

Afstande er død
Voice-over-IP (VoIP) vil marchere gennem telekommunikationsindustrien.

Ifølge analyseinstituttet In-Stat/MDR var der i USA 7.7 mio. IP-linjer i 2004. Dette tal regner In-Stat/MDR vil stige til 16 mio. i år 2005. Voice over IP er ikke kun et spørgsmål om pris.

- VoIP drejer sig ikke kun om at spare penge, siger Jeff Snyder fra analyseinstituttet Gartner.

- Der er på mange måder tale om en forbedring i forhold til det eksisterende system. Han henviser for eksempel til, hvordan brugeren er identificeret af en IP-adresse snarere end af et telefon-nummer, hvilket gør det muligt at få fat i en ansat, der befinder sig et andet sted end på kontoret, når blot denne er koblet til internettet.

Hvem er du?
Terrorangrebet på New York og Washington i 2001 øger stadig behovet for sikkerhed. Det gælder navnlig identifikations-software og andre former for ID-konstatering. Ifølge analyseinstituttet Radicati Group blev der på dette område omsat for 738 mio. dollar i 2004 på verdensplan. Men dette tal forventes at stige til hele 10,2 mia. dollar inden 2008.

Ifølge eksperter vil det ikke så meget dreje sig om James Bond-agtige apparater til fingeraftryk og ansigts-genkendelse, men mere om en strømligning af firmaers interne netværk, samt en standardiseret adgang til disse.

Lokal søgetjeneste
Efter som flere og flere mennesker opbevarer store mængder data på deres computer, kan de almindelige søgefunktioner ikke længere følge trop.

Google har allerede lanceret en søgetjeneste, der kan finde filer på brugerens egen computer. Og Microsoft har frigivet en beta-version af en lignende lokal søgetjeneste. Apple vil integrere Spotlight i dets nye Tiger OS. Hertil kommer en række firmaer som Copernic, ZyLAB, dtsearch, X1 og Enfish, som alle udelukkende fokuserer på at fremstille lokale søgetjenester.

- Når Google går ind i noget, afstedkommer det ofte en steppebrand, siger John Tinker fra analyseselskabet ThinkEquity Partners.

USA mister terræn
USA har på mange måder båret den gule førertrøje, når det kommer til it. Men 2005 vil ikke blive USA's "tour de it". USA vil tabe terræn - først og fremmes til lande som Sydkorea og Kina. Korea er klart førende, når det gælder udbredelse af bredsbåndforbindelser til internettet. Også når det kommer til mobiltelefoner er Asien foran USA. Japan og Korea har i dag mere end 70 pct. af verdens 27.2 mio. WCDMA og EV-DO 3G abonnenter. Det engelske analyseinstitut ARC Group forudser, at i 2008 vil ni udad 10 abonnenter i Korea og Japan have avancerede G3 telefoner, men procenten i USA blot vil være 14.4.