Der var brede smil, skål og fotoseance da den nye overenskomst med it-virksomheden CGI blev underskrevet med PROSA, HK/Privat, IDA, Djøf og Magistrene rundt om bordet onsdag den 18. juni 2014 i HK’s domicil på Amager. - Det her er en helt unik aftale og model, der vil være toneangivende for hvordan, vi fremover kan komme i dialog med andre store it-virksomheder, der ikke har en overenskomst, sagde John Jørgensen, faglig konsulent i PROSA, der været med til at forhandle aftalen på plads.
Også administrerende direktør for CGI, (det tidligere Logica), Martin Petersen, var begejstret for at kunne besegle et lille års forhandlingsarbejde med de fem organisationer.
- Vi er rigtig glade for resultatet og måden, det er foregået på. Lige til det allersidste har der været den fornødne forhandlingsånd og jeg er, som helt uerfaren i forhold faglige forhandlinger, blevet mødt af lydhørhed og forståelse – grænsende til overbærenhed, lød det fra han.
God aftale – også for konkurrenceevnen
Martin Petersen understregede samtidig, at aftalen er indgået af lyst, og at den ikke hæmmer virksomhedens konkurrenceevne.
- Jeg gik til forhandlingsbordet med tre krav, som alle er opfyldt. Det er vigtigt for os, at aftalen er fleksibel – verden er foranderlig, det skal vi som virksomhed kunne reagere på. Ligeledes var det afgørende, at der kun er én aftale, og at den ikke gør det dyrere at drive virksomhed, så den skader vores konkurrencedygtighed. Sådan er det også blevet. Nu har vi fået en defineret aftaleramme at diskutere med medarbejderne ud fra. Vi forlanger dagligt orden og struktur af vores medarbejdere, det er kun rimeligt, at vi tilbyder dem det samme, sagde Martin Petersen.
Overenskomsten betyder blandt andet forbedringer i forhold til barsel, eksempelvis fordobles perioden for fædreorlov, en ekstra fridag og en fritvalgskonto, som medarbejderne kan bruge til virksomhedsaktier, feriefridage og pension. Overenskomsten er fleksibel, og der kan indgås nye lokalaftaler, hvis det bliver aktuelt. Den indeholder også en unik tillidsmandsordning, hvor de fem faglige forbund har accepteret, at tillidsmændene vælges frit, og at man som forbund dermed ikke automatisk er repræsenteret via en tillidsmand.
Aftale begraver stridsøkse
Traditionelt set har det været svært at få forhandlet sig til overenskomster i it-branchen. Den nye aftale er faldet på plads som resultat af et historisk samarbejde mellem blandt andet tidligere rivaliserende fagforeninger.
- Hver for sig er vi forbund ikke stærke nok, men sammen kan vi skabe resultater – ikke mindst, når vi har en arbejdsgiver, der gerne vil samarbejde som i dette tilfælde. Vi har fået en tro på, at vi kan skabe resultater ved at arbejde videre med dette fællesskab med andre forbund. Det er en interessant model at bruge i forhold til andre store it-virksomheder, der ikke har en overenskomst, lød det fra Niels Bertelsen, PROSAs formand.
Nu håber man, at den vil sætte nye standarder for, hvordan man kan indgå de svære it-overenskomster.
Overenskomsten er tre-årig og gælder for CGI’s 750 ansatte placeret i virksomhedens fem danske afdelinger. Af disse er cirka 90 medlemmer af PROSA.