Hvis der er et legitimt formål med at optage en samtale med sin chef – for eksempel for at dokumentere eventuelle overgreb eller brud på sine rettigheder – kan den ansatte være i sin gode ret til at gøre det.
Det fastslår Højesteret i en ny dom, der dermed underkender afgørelserne i både byretten og landsretten.
Læs mere: Ny dom: Hemmelige lydoptagelser af chefen vil få dig bortvist
- Vi er meget glade for Højesterets afgørelse. Og det er vigtigt, at man som ansat ved, at man må optage en samtale med chefen, når der er en saglig grund til det. Ellers har man ikke en chance for at kunne dokumentere det, hvis chefen ikke opfører sig ordentligt, siger Hanne Lykke Jespersen, næstformand i PROSA.
Musekast under møde
I den konkrete sag blev den ansatte bortvist og opsagt fra sin arbejdsplads for at kaste med en computermus under et møde.
Manden anlagde sag mod sin arbejdsgiver for uberettiget afskedigelse, og i byretten præsenterede han en lydoptagelse fra det møde, hvor han kastede med musen, for at dokumentere, at arbejdsgiveren ikke havde bortvist ham prompte og i øvrigt følte sig snydt for provision. En bortvisning skal ske i direkte forlængelse af den konkrete situation.
Den ansatte havde foretaget lydoptagelsen, fordi han mente, at hans chef flere gange havde lovet ham en højere andel i provisionsløn som sælger, hvilket chefen – ifølge den ansatte – flere gange var løbet fra.
Nye anklager
Men da lydoptagelsen dukkede op, benyttede arbejdsgiveren den til at anklage den ansatte for illoyalitet ved at have foretaget optagelsen uden de andre mødedeltageres vidende.
Landsretten nåede i juni 2018 frem til, at det var i strid med den ansattes loyalitetsforpligtelse at optage en samtale med arbejdsgiveren, som derfor berettiget kunne bortvise medarbejderen uden løn og med tilbagevirkende kraft til datoen for mødets afholdelse.
En saglig begrundelse
Men Højesteret ændrer den afgørelse og giver den ansatte erstatning, fordi der i den konkrete situation ikke var tale om en misligholdelse af ansættelsesforholdet. Men det er kun i orden at lydoptage sin arbejdsgiver, hvis der er et konkret formål, en saglig begrundelse og proportionalitet.
”Hverken lydoptagelsen eller den efterfølgende anvendelse af den var en misligholdelse af hans ansættelsesforhold. Optagelsen kunne derfor ikke begrunde bortvisning og heller ikke opsigelse”, siger Højesteret.
Erstatningen er af Højesteret udmålt til løn i opsigelsesperioden og feriepenge samt godtgørelse på en måneds løn efter funktionærlovens bestemmelser om usaglig afskedigelse.
PROSAs jurister vil i en kommende udgave af Prosabladet uddybe, hvad en saglig grund til en lydoptagelse kan være. Indtil da er anbefalingen, at man kontakter sin fagforening, hvis man føler et behov for at optage en samtale med sin chef.