Opdateret den 10. marts
Hvad sker der, hvis jeg kommer i karantæne under min ferie?
Er uheldet ude, og du kommer i karantæne på sin feriedestination, så du ikke kan komme hjem og genoptage dit arbejde til aftalt tid, er der tale om en force majeure situation. Det betyder, at din arbejdsgiver ikke vil kunne opsige dig, fordi du ikke møder op på arbejde.
Har jeg ret til løn under hele karantænen?
Det er ikke sikkert, at du har ret til at få løn (eller dagpenge) under hele fraværet. Du har selvfølgelig ret til løn under den del af fraværet, der gælder den aftalte ferie. Men dagene efter vil være for egen regning. PROSA anbefaler dog, at du undersøger med din arbejdsgiver, om det alligevel kan lade sig gøre at få løn. Det kan være, at du kan arbejde fra feriedestinationen eller lave en aftale om at arbejde timerne af på et senere tidspunkt.
Hvad sker der, hvis jeg er taget på ferie til et land, som myndighederne fraråder, man rejser til?
Skulle det ske, at du er rejst til et land, som Udenrigsministeriet har frarådet indrejse i på grund af virussen, ser situationen straks anderledes ud. Bliver du her syg, kan arbejdsgiver kalde det selvforskyldt sygdom, og dermed mister du retten til løn under sygdom eller karantæne. Arbejdsgiver kan dog ikke forbyde dig at rejse ind i et land, som Udenrigsministeriet fraråder indrejse til. Vi anbefaler, at du kontakter PROSA straks i en sådan situation.
Hvad sker der, hvis jeg kommer i karantæne i forbindelse med en forretningsrejse?
Er du udsendt på forretningsrejse efter arbejdsgivers ønske og kommer i karantæne herefter, skal du have fuld løn under karantænen. Det er arbejdsgivers ansvar, at du er rejst ud. Dette gælder, uanset om karantænen sker i udlandet eller i dit eget hjem.
Hvad sker der, hvis jeg bliver sat i karantæne i mit eget hjem?
Bliver du sat i karantæne derhjemme uden at være syg, vil det betragtes som lovligt fravær, og du vil være berettiget til løn. For hvis en lønmodtager er i karantæne, vil den være et resultat af en aftale med sundhedsmyndigheder eller en læge eller et pålæg herom. Det samme vil være tilfældet, hvis du sættes i karantæne på grund af en samboendes risiko for at være smittet. Du skal arbejde hjemmefra i det omfang, det er muligt, så længe du ikke selv er syg (virus eller anden sygdom), for her vil du selvfølgelig være berettiget til løn som vanlig.
Hvad sker der, hvis min arbejdsgiver ønsker, at jeg bliver hjemme?
Hvis din arbejdsgiver ønsker, at du bliver hjemme i karantæne på grund af smittefare, men du ikke er smittet, vil arbejdsgiver skulle betale din løn. Igen vil du skulle arbejde hjemmefra i det omfang, det vil kunne lade sig gøre, så du i videst muligt omfang står til rådighed for arbejdsgiver.
Hvad kan jeg gøre, hvis jeg tror, min kollega er smittet?
Hvis du frygter at en kollega kan være smittet med virus, kan du ikke kræve, at vedkommende skal sendes hjem. Dette ligger inden for arbejdsgivers ledelsesret at bestemme. Du vil heller ikke kunne afvise at møde på arbejde af samme årsag.
Hvad vil der ske, hvis jeg bliver smittet?
Bliver du smittet med virus, er du naturligvis omfattet af de almindelige regler for sygdom og har ret til løn. Uanset om smitten er sket på arbejdet eller andet steds.
Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på angående fravær i forbindelse med Corona-udbruddet på Virksomhedsguiden under Beskæftigelsesministeriet.
Du kan læse myndighedernes officielle vejledning, som løbende bliver opdateret. PROSA opfordrer alle til at holde sig opdateret via denne hjemmeside.