At Philips ligesom en række andre tv-producenter har placeret et ethernet-stik på bagsiden af deres fjernsyn igennem de sidste tre-fire år, er ingen hemmelighed. Til gengæld har virksomheden været ret så diskret med at løfte sløret for, at kernen i styringen af dens tre generationer af tv er baseret på Linux, og at meget andet logik i fjernsynets firmware også baserer sig på åben kildekode.
For nylig støvede jeg rundt i Philips' internet-fora for at finde ud af, hvorfor mit Philips-tv var begyndt at være rigtig langsomt, når det skulle fremvise indholdet af min NAS-enhed, som jeg bruger via DLNA til at streame lyd, foto og video. Klogere på det problem blev jeg ikke, men jeg snublede over en hollandsksproget pressemeddelelse, som fortalte, at man nu kan hente en gratis app til iPhone og iPad. Den gør det muligt at fjernstyre Philips' net-tv-baserede fjernsyn.
Android-SDK fra Philips
Det rigtig interessante var dog, at pressemeddelelsen også indeholder et link til jointspace.sourceforge.net, hvor Philips har lagt kildekode for en app til Windows, iOS og Linux samt en smule dokumentation til plugins og SDK'er til Android.
Her er det også dokumenteret, hvordan man finder den rigtige firmware til sit tv, og spændende bliver det næsten, når man efter firmwareopdateringen skal taste cifferfølgen 5646877223 for at aktivere Jointspace-funktionaliteten. Jeg gjorde det hele, modtog meddelelsen på skærmen: "jointSPACE enabled", downloadede fjernstyrings-app'en til en gammel ubenyttet iPod Touch og kan nu styre mit fjernsyn diskret fra pc eller iPod til min kones måben, selvom det er hende, der sidder med den klassiske fjernbetjening.
Plads til forbedring
En kort afprøvning af remote-app'en både under Windows og på en 1G iPod Touch afslører, at det hele virker, men at der er mange kanter, der kan poleres. Mest tilfredsstillende er muligheden for at kunne bruge sin Windows-pc eller iPod som tastatur under surf-ture med fjernsynets indbyggede browser, så man faktisk gider at taste URL'er og små e-mailbeskeder ind via sit net-tv.
Jeg glæder mig til, at nogen måtte interessere sig for at udvikle en Android app, så jeg kan bruge min smartphone til at fjernstyre tv.
Tilbage står spørgsmålet, om Philips' open source-strategi, som jo er en slags crowdsourcing, kommer til at resultere i en frodig undergrund af alle mulige fede apps og plugins til mit fjernsyn.
'Måske' er mit bud på et svar, for det ser ud til, at klassiske elektronikgiganter, der skal til at redefinere sig selv, som Philips, får store udfordringer, når de open sourcer teknologi. At gøre som Philips, der tilsyneladende modstræbende tillader et par udviklere at lave et rudimentært grundlag for udvikling, tror jeg ikke har de bedste odds med sig. Alligevel synes jeg, det er prisværdigt, at Philips prøver. Men righoldige api'er og SDK'er med masser af demokode og en kreds af dedikerede og ressourcestærke Philips-udviklere ville nok være et bedre udgangspunkt. En skelen til, hvordan Google bedriver open source-udvikling, kunne måske være inspirerende for Philips. Men som forbruger er det under alle omstændigheder interessant at følge – især den videndeling om fjernsynsteknologi, som allerede sker i det aktuelle Philips-projekt.