Læs også: Hundredvis af nyuddannede mister retten til dagpenge
I mange år har nyuddannede haft en særlig ret til at få dagpenge efter endt uddannelse, når uddannelsen har varet 18 måneder eller tre halvårlige semestre.
Det har lige siden 1988 fremgået af bekendtgørelser fra skiftende arbejds- og beskæftigelsesministre og endnu før det har det fremgået af et cirkulære.
I den lov, som bekendtgørelsen er lavet på baggrund af, står der, at uddannelsen skal have varet i 18 måneder. Ved lovforelæggelsen i 1973 blev det begrundet med, at man ikke skulle kunne strikke nogen kortvarige kurser sammen og derved opnå dagpengeret.
I 1988 lavede daværende arbejdsminister Henning Dyremose en ny bekendtgørelse til fortolkning af loven fra 1973. Her blev det slået fast, at tre semestre skulle sidestilles med halvandet år, uanset om de kalendermæssigt var lidt kortere. Det er meget naturligt, da de to ting uddannelsesmæssigt er sidestillet. Om tre semestre er på eller under 18 måneder handler jo alene om, hvordan fx ferieperioder er placeret, men aldrig om uddannelsens længde eller indhold.
Denne tekst er sprogligt rettet to gange, men aldrig indholdsmæssigt.
I 2014 fortolker Center for klager om arbejdsløshedsforsikring (CKA) så, at når loven siger, at uddannelsen skal vare mindst 18 måneder, så må bekendtgørelsens tekst om 18 måneder eller tre semestre, forstås på den måde, at uddannelsen skal vare i mindst 18 måneder – det vil sige, at de sætter teksten om tre semestre ud af kraft.
Men det har de efter PROSAs opfattelse ikke hjemmel til at gøre. Bekendtgørelsen er fastsat af ministeren, og hvis han derved måtte have overskredet sine beføjelser, så må CKA gå til ministeren og opfordre til at bekendtgørelsen laves om. CKA har ikke beføjelse til selv at lave den om og heller ikke til reelt at gøre det, ved at kalde det en fortolkning.
Når der står i bekendtgørelsen, at uddannelsen skal vare 18 måneder eller 3 semestre, betyder det at én at de to betingelser skal være opfyldt. At tolke det anderledes er ikke en fortolkning, men en defacto ændring.
PROSA har nu skrevet til Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard og opfordret ham til at sætte CKA på plads og igen sætte bekendtgørelsen i kraft.