OOXML og ODF. To dokumentstandarder, som igen er genstand for en hed debat mellem Microsoft og Open source-organisationerne. I midten af august kom Konkurrencestyrelsens nye rapport om, hvilke standarder der skal benyttes i det offentlige. Rapporten blev oprindelig bestilt, så den kunne indgå som en del af grundlaget for Folketingets beslutning om, hvorvidt Open Offices ODF, Microsofts OOXML eller begge standarder skal være obligatoriske, når offentlige institutioner køber kontorsoftware.
Anbefalingen fra Konkurrencestyrelsen er, at der fortsat skal kunne bruges to standarder. Debatten er derfor blusset op igen.
Fejlagtig rapport
Konkurrencestyrelsen peger på, at en anbefaling af én standard vil være konkurrenceforvridende, og at ODF ikke kan sikre den fornødne interoperabilitet mellem kontorpakkerne.
Og det er problematisk, hvis man spørger Leif Lodahl, der er projektleder på den danske version af openoffice.org. Han mener, at rapporten er fyldt med fejl.
– Det er underligt, at Konkurrencestyrelsen kan konkludere, at markedssituationen ikke er velfungerende, og at man så ikke gør noget ved det. Microsoft har bekendtgjort, at de er tilfredse. Det forstår jeg godt, at de er. De har lige fået lov – af selveste Konkurrencestyrelsen – til at beholde et monopol på 800 millioner kroner per år i indtægter fra Office-licenser, siger Leif Lodahl, der, modsat Konkurrencestyrelsens anbefaling, mener, at konkurrencen øges, hvis man vælger ODF som fælles standard.
– Det vil være et incitament for offentlige myndigheder om at tage OpenOffice i brug. Det vil give en bedre konkurrence og vil betyde besparelser for offentlige myndigheder, fordi OpenOffice er gratis, siger han.
Ingen problemer
Formanden for OSL, open source-leverandørerne i Danmark, Morten Kjærsgaard, har umiddelbart efter rapportens offentliggørelse lavet en test på interoperabilitet på eksisterende kontorpakker. Kun Microsoft Office klarede ikke testen 100 procent.
– Vi forventer, at Konkurrencestyrelsen vil revidere sine konklusioner. Den oplagte konklusion om at skabe konkurrence via ét format udebliver med henvisning til de påståede interoperabilitetsproblemer i ODF. Det er et fejlagtigt grundlag, så konklusionen må ændres, hvis indholdet skal have værdi for Folketinget, siger Morten Kjærsgaard, der mener, at OOXML ikke er en reel standard.
– OOXML eksisterer ikke andre steder end i Microsofts laboratorier og på papiret. Det er et meget dårligt valg for den offentlige sektor, for forbrugerne og for konkurrencen, siger han.
OSL har lavet selvmål
Kritikken preller af på Microsofts teknologidirektør, Jasper Hedegaard Bojsen, der ikke har noget tilovers for den interoperabilitetstest, som OSL har lavet.
– Det er absurd at påstå, at OOXML ikke er en åben standard. Den findes i to ratificerede versioner, som er frit tilgængelige for alle. Vi er selv i gang med at implementere den seneste, som kommer i første halvår af 2010 med MS Office 2010. OSL har lavet et selvmål med testen. De har taget fire inkarnationer af OpenOffice med forskellige navne og testet dem indbyrdes og i forhold til MS Office. De har bevidst fravalgt for eksempel Google Docs, KOffice eller Corel, som giver et andet resultat. Deres test viser ikke andet, end at OpenOffice kan integrere med sig selv, og det er jo ikke nogen overraskelse, siger Jasper Hedegaard Bojsen.
Han respekterer Konkurrencestyrelsens rapport, som han mener kan nuancere debatten og samtidig skabe større konkurrence, fordi der ikke bliver anbefalet én standard.
Open Source Leverandørforeningen, med blandt andet IBM, Sun og Oracle i bestyrelsen, som er Microsofts konkurrenter, og med Morten Kjærsgaard som formand, har selv foreslået, at rapporten skulle laves.
– Derfor bør det mane til eftertanke, at de selv samme personer nu bruger så meget energi på at kritisere rapporten. Det er tydeligt, at den ikke indeholder det, som de forventede, siger han.