PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Ansættelsesforhold, Arbejdsmarkedet, Løn

Krisen giver lavere lønstigninger

De trængte økonomiske tider smitter af på de it-professionelles lønstigninger, der er 1,2 procentpoint lavere end sidste år. Det viser PROSAs nye lønstatistik.

PROSAs medlemmer har i år fået en lønstigning på 5,16 procent inklusive anciennitet, viser den nye lønstatistik. Det er 1,2 procentpoint lavere end sidste år. Når man trækker anciennitet fra, er stigningen på 3,24 procent.
Selvom man først begyndte at tale om finanskrise i efteråret, er det alligevel sandsynligvis den økonomiske krises effekt, vi kan se i den lave lønstigning, mener Allan Pleman, der er konsulent i PROSA og har været med til at lave lønstatistikken.

– Dette års lønstigninger er lavere, end vi har set de sidste mange år. Det kan tyde på, at krisen allerede er ved at presse sig på, siger Allan Pleman.
Dette understreges af, at den lave lønstigning især skyldes, at de it-professionelle har fået mindre i bonus. I årets lønstatistik er færre omfattet af et bonusprogram, samtidig med at størrelsen på bonusser er faldet.

Lønstigning også under kriser
Det er ikke første gang, it-branchen har været ramt af krise, og historien viser, at lønnen heldigvis stiger alligevel, påpeger Allan Pleman.

– Hvis vi ser tilbage, var der også pæne lønstigninger for it-faget, da it-boblen brast i 2000/2001.

– Hvor stor, den bør være for dig, afhænger af, hvor du er i din karriere. Som det fremgår af grafen, er der en klar sammenhæng mellem lønstigningen og it-erfaringen. Man stiger markant hurtigere i løn i de første år af ens karriere, hvorefter kurven flader ud, siger Allan Pleman.

De tal, man kan se i tabellerne, dækker nogle relativt store grupper, og der er en relativ stor spredning. Derfor er der også angivet den procent, man kan forvente at stige i kraft af den almindelige lønstigning og det års ekstra anciennitet, man har fået siden sidste år.

Flere får 6. ferieuge
Modsat bonussen er der fortsat vækst i antallet af feriedage ud over de normale fem ugers ferie. Allan Pleman råder derfor til, at man overvejer at stille en uges ekstra ferie som forslag til, hvordan man kan få forbedret sin løn, hvis man da ikke allerede har seks ugers ferie.

– Dette gælder også for dem, der er på individuel kontrakt. Da deres ferie skal optjenes på arbejdspladsen og ikke nødvendigvis bliver udbetalt ved fratrædelse, er der tale om en gevinst for dem, der bliver i lidt længere tid hos den samme arbejdsgiver. Hvis vi ser på dem, der har været i mere end to år på den samme arbejdsplads, og som er på individuel kontrakt, har 71,7 procent den 6. ferieuge, mens det sidste år var 68,7 procent, siger Allan Pleman.

Til gengæld har arbejdsgiverens pensionsbidrag målt i procent samlet set stået i stampe, dog er der sket en vækst i gruppen på individuel kontrakt.  Som det fremgår af søjlediagrammet, er der sket en udvikling, hvor stadig flere får en arbejdsgiverbetalt pensionsordning. Samtidig er der en bevægelse i retning af 10 procent i arbejdsgiverbetalt pension. 

 

 

 

 <link fileadmin user_upload dokumenter prosabladet april lonudvikling_01.jpg>

 

<link fileadmin user_upload dokumenter prosabladet april pension.gif>