Over 250 mødte op til Kulturnatten: Et teknologisk cirkus

Med VR-brillerne på kunne Clemens prøve en gåtur på 20. etage  Foto: Emilie Rasmussen

Til Kulturnatten rullede PROSA den røde løber ud til teknologisk legestue. Flere teknologiske ildsjæle troppede og gav gæsterne en virtuel rundtur på 20. etage og demonstrerede, hvor nemt det er at hacke selveste ChatGPT.

”Det har været ét stort, teknologisk cirkus, hvor gæsterne har kunne lægge arm med alt fra robotter, droner og  Ai-musik. Jeg er så glad for, at vi kan åbne dørene op for vores nørdede verden, og at over 250 gæster kiggede forbi."

Sådan sagde PROSAs forbundssekretær Mirza Cirkinagic, som stod i PROSAs reception til lyden af Ai-genereret musik. Han var hovedarrangør af Kulturnatten og havde i dagens anledning inviteret en række dedikerede it-eksperter forbi PROSAs lokaler til at facilitere forskellige it-workshops. 

En af dem var Nanna Inie, som er Postdoc ved ITU og i dagens anledning havde taget sin Hackman med: 

”På min Hackman har jeg installeret spil, hvor man kan man få sprogmodeller til at sige eller gøre noget, de ikke er beregnet til. Det kan f.eks. være bandeord eller fake news,” sagde Nanna, som til daglig forsker i, hvordan mennesker interagerer med teknologi.

På arkademaskinen havde hun installeret spil, der demonstrerer, hvor nemt det er at hacke sig ind på systemers databaser: 

”Et af spillene foregår på et hospital, hvor man skal hacke sprogmodellen til at afgive personfølsomme data. Desværre er scenariet ikke langt fra virkeligheden, for det er foruroligende nemt at bryde ind”, forklarede hun, mens en lille drone fløj forbi.

Anton bygger droner

Dronen blev styret af 20-årige Anton, som til daglig studerer Software på DTU.

”Jeg er del af et drone-community, som mødes og flyver med droner. Det er en lille og ret ukendt hobby, som jo desværre har fået et lidt dårligt ry på grund af krigen i Ukraine. Men det er meget mere end det,” siger Anton, der har eksperimenteret med droner, siden han gik i folkeskolen.

 ”Den som jeg styrer nu er min egen, og der er et fastkoblet kamera, så jeg gennem mine briller kan følge med i, hvor den flyver og hvad den ser. Jeg har også tre droner liggende derhjemme, og så er der to på tegnebrættet, som jeg gerne selv vil bygge,” forklarer han og gav sin controller til en af de mange børn, som stod i kø for at prøve. 

Med VR kanThomas møde sine venner i Berlin  

I rummet ved siden af stod Thomas og faciliterede virtual reality,

”Med virtual reality spiller du ikke bare spil – du bliver en del af det,” forklarede Thomas, der for tre år siden investerede i sit første VR-udstyr og siden har mødt sin kæreste gennem et VR-community.

”Jeg har en god ven i Tyskland, som jeg ikke ser så tit. Men når vi tager vores VR-briller på kan vi ses lidt hyppigere og rejse til både Berlin og Bermuda! Det eneste der ikke er til stede, er den fysiske kontakt. Alt andet er der lige fra kropssprog og tale. Hvis man vil, kan man også investere i mere udstyr og aktivere flere sanser” forklarede han og fortalte, at han dagligt bruger VR- med sin kæreste og venner, hvor de deltager i alt fra VR-koncerter til sejlads. 
 

Clemens er 12 år og elsker teknologi

I et af Thomas medbragte VR-spil kunne gæsterne gå planken ud på en imiteret planke, mens et stigende antal børn og barnlige sjæle fulgte med på storskærm. L12-årige Clemens tager VR-brillerne af efter en tur på en skyskraber og rækker brillerne videre til den næste i rækken:

 ”Det var ret syret. Jeg har faktisk været der i virkeligheden, så det var ret sjovt at genopleve det i et VR-format og også lidt uhyggeligt at være så højt oppe. Jeg kan virkelig godt lide computere og tech og gamer en del sammen med mine venner. Det er ret vildt, hvad teknologien kan ”, sagde Clemens som var på besøg med sine forældre og lillesøster.

Han fortalte, at han tidligere på aftenen havde skilt en maskine ad med PROSAs robotnetværk og havde spillet spil på nogle af de gamle computere, som Datahistorisk Museum havde taget med.


 

PROSA elsker nørder   

PROSAs forbundssekretær Mirza var også godt tilfreds med aftenenes forløb. 

” Aftenen har været over al forventning! Bare vent – i 2025 bliver Kulturnatten endnu vildere,” sagde Mirza.

Se kommende kurser og arrangementer her


 

Se flere billeder fra aftenen her