Anbefalinger vil svække beskæftigelsesindsatsen i it-branchen

Niels Bertelsen

Formandens kommentar: Regeringens ekspertgruppe anbefaler afskaffelsen af revalidering og seniorjobordningen. PROSA modsætter sig kraftigt dette forslag.

PROSA har i samarbejde med Megafon lavet en befolkningsundersøgelse. Den tegner et bekymrende billede af danskernes opfattelse af teknologiens indflydelse på samfundet og demokratiet. Mens digitalisering og teknologiske fremskridt ofte hyldes som midler til at forbedre vores liv, afslører undersøgelsen en dybere uro over, hvordan disse fremskridt faktisk påvirker vores demokratiske institutioner og samfundets sammenhængskraft.

Regeringen nedsatte i maj 2023 en ekspertgruppe, der skulle komme med forslag til fremtidens beskæftigelsesindsats. Ekspertgruppen er nu kommet med en rapport, der bl.a. anbefaler afskaffelsen af revalidering og seniorjobordningen og en nedlæggelse af de regionale uddannelsespuljer.

Revalidering, seniorjobordninger og målrettet uddannelse spiller en afgørende rolle i at sikre en stærk og bæredygtig arbejdsstyrke, især i it-sektoren. PROSA er stærkt imod afskaffelsen af revalidering, da det er et væsentligt redskab for folk, som har brug for at omskoles til nye erhverv. Revalidering giver nemlig de af vores medlemmer, som oplever sundhedsmæssige problemer som følge af arbejdet i it-faget, en mulighed for at finde nye karriereveje, der passer bedre til deres behov. I en tid, hvor fleksibilitet og tilpasningsevne er nøglen til et langt arbejdsliv, er det nødvendigt at styrke, snarere end at afskaffe, revalideringen. Seniorjobordningen er et andet område, hvor PROSA ser store fordele. Vi har gentagne gange set succeshistorier, hvor it-professionelle har brugt deres kompetencer til at skabe værdi i seniorjobs, ofte i kommunale stillinger.

Disse ordninger har ikke blot givet vores medlemmer en meningsfuld mulighed for at blive på arbejdsmarkedet, men har også bidraget til at skabe nye arbejdspladser og forbedre effektiviteten i kommunerne. Seniorjobordningen er derfor afgørende for at sikre, at ældre it-medarbejdere kan forblive aktive og bidragende i deres senere år.

Et særligt kritisk område er den regionale uddannelsespulje og seks ugers jobrettet uddannelse. Der er forslag om at sammenlægge disse ordninger til en samlet løsning for ufaglærte og faglærte, hvilket samtidig ville indebære, at den regionale uddannelsespulje nedlægges. PROSA modsætter sig kraftigt dette forslag. Den regionale uddannelsespulje giver vores medlemmer adgang til efteruddannelse, der er tilpasset deres behov, uden begrænsning af uddannelsesniveau.

Det har været en uvurderlig ressource for dem, især under perioder med høj ledighed, hvor specialiserede kurser inden for it – som Python, Azure og C# – har hjulpet ledige med at få de mest efterspurgte kompetencer.

Manglen på arbejdskraft i it-branchen handler ofte ikke om for få hænder, men om for få personer med de rette kompetencer. Her er korte, specialiserede kurser et effektivt værktøj.

Desværre bliver effekten af disse kurser ofte vurderet på et overordnet niveau, hvor kurser i CV-skrivning og lignende måles sammen med specialiserede it-kurser, hvilket giver et skævt billede af effekten. For når leverandørerne måler effekten af de specifikke it-kurser, viser det sig, at beskæftigelsesgraden ligger på 80 procent eller derover.

PROSA arbejder for at sikre, at målrettede uddannelsesmuligheder, revalidering og seniorjobordninger bevares og styrkes, så vores medlemmer kan forblive konkurrencedygtige og relevante på et konstant foranderligt arbejdsmarked.

 

Læs også: Fjendtlige magter kan infiltrere vores kritiske infrastruktur